Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Človekove pravice in demokracija v svetu in Evropski uniji so v recesiji

Evropski poslanec dr. Milan Zver je včeraj v Strasbourgu sodeloval v razpravi o človekovih pravicah in demokraciji v svetu ter Evropski uniji.

"Prav je, da se Evropska unija zavzema za spoštovanje človekovih pravic in krepitev demokracije po vsem svetu," je v razpravi poudaril poslanec in dodal, da sta trenutno tako demokracija kot varovanje človekovih pravic v recesiji. "Ni več novih valov demokracije, ki bi se širila po svetu in smiselno je, da bi to bilo tudi sestavni del zunanje politike EU, vključno s širitveno politiko," je prepričan poslanec.

Poročilo, ki so ga poslanke in poslanci obravnavali na seji, pa po poslančevih besedah tretjim državam vsiljuje ideologije, ki nimajo niti večinske podpore v sami EU. Pri tem je omenil zlasti pretirano promocijo LGBTIQ vsebin in teorije spola, "ki se jim včasih odrekajo celo strokovnjaki." "Mislim, da nimamo pravice vsiljevati tretjim državam tovrstnih stvari," je dodal poslanec.

Obenem je dr. Zver dejal, da se ob obravnavi tovrstnega poročila vsako leto ponavlja ista zgodba. "Poročevalec daje velik poudarek tretjim, četrtim generacijam človekovih pravic in svoboščin, zanemarja pa temeljne, univerzalne človekove pravice in svoboščine. Tudi tokrat je žal poročilo pripravljeno tako," je zaključil poslanec.