Nahajate se tukaj

Civilna iniciativa za prenovo slovenskega šolstva

Evropski poslanec dr. Milan Zver je sodeloval na ustanovni konferenci, ki je potekala v okviru Civilne iniciative za prenovo slovenskega šolstva.

Konferenco sta vodila dr. Janko Kos in Mojca Škrinjar, na njej pa so poleg dr. Zvera sodelovali še drugi strokovnjaki, ki so se v zadnjih letih vidneje angažirali ob šolskih vprašanjih, dr. Janez Bečaj, dr. Ivan Štuhec in dr. Žiga Turk. Konferenco pa je odprl dr. Jože Trontelj, predsednik Slovenske Akademije Znanosti in Umetnosti (SAZU).

 Dr. Zver je govoril o reformah evropskih šolskih sistemov, v katerih so še posebej poudarjeni procesi harmonizacije, kot sta na primer bolonjska reforma in kopenhagenski proces. Poudaril je, da se evropski šolski sistemi zbližujejo v organizacijskem in vsebinskem smislu. Vse več je mehanizmov, ki omogočajo horizontalno in vertikalno mobilnost v EU - torej prehajanje med različnimi državami EU in med različnimi nivoji izobraževanja. Ti mehanizmi so na primer: Evropsko ogrodje kvalifikacij (European Qualifications framework), Europass življenjepis, koncept ključnih kompetenc za vseživljenjsko učenje itd.

Ocenil je, da slovenski šolski sistem z nekaterimi reformami zaostaja za EU, zaradi česar so naši rezultati slabi. Z ostalo EU smo primerljivi le na področju predšolskega in osnovnošolskega izobraževanja, močno pa zaostajamo na področju visokega šolstva.

na slikah iz leve proti desni: dr. Kos, dr. Turk, dr. Štuhec, dr. Trontelj (predsednik SAZU)

Mojca Škrinjar in dr. Milan Zver
Dr. Janko Kos
Dr. Žiga Turk
Dr. Ivan Štuhec
Dr. Jože Trontelj
Dr. Kos, Mojca Škrinjar in dr. Zver