Nahajate se tukaj

Še ena zaušnica Evropske komisije vladi Alenke Bratušek

Evro

Na predstavitvi programa SDS za evropske volitve sem poudaril, da Slovenija nima veliko razvojnih resursov. Nekaj pa jih le ima in te bi morala temeljito izkoristiti.

Eden izmed najpomembnejših so evropska sredstva. Toda pri črpanju teh sredstev je vlada Alenke Bratušek izredno neuspešna. Kar poldruga milijarda evrov iz stare finančne perspektive ostaja nepočrpana. Že danes je jasno, da ta vlada ne bo zmogla tega zalogaja in da bo večji del tega denarja, namenjenega za zmanjšanje razvojnega zaostanka Slovenije, ostal v bruseljski blagajni. Teoretično bi nalogo uspešno opravili, če bi iz stare finančne perspektive letos počrpali 800 mio evrov, naslednje leto, ko iztečejo vsi roki, pa to nalogo ponovili. Zakaj menim, da se to ne bo zgodilo? Zato, ker je to kar dvakrat več, kot črpamo sedaj. Za povrh vsega pa vlada Alenke Bratušek še kar ni uspela pripraviti operativnih programov za novo finančno perspektivo. Operativni programi so seveda temeljni pogoj za črpanje evropskih sredstev.

Skratka. Vse bolj se mi zdi, da za katastrofalno črpanje evropskih sredstev ni kriva le birokratska ležernost ali pa nesposobnost upravljanja s tem virom. Zakaj? Znano je, da Evropska komisija pogosto ugotavlja nepravilnosti na Židanovem kmetijskem ministrstvu, ki mora vračati milijone evrov (ker je dobro zaščiten, ga še noben novinar ni povprašal po odgovornosti). Kot strela z jasnega pa je iz Bruslja prišla še novica, da je Evropska komisija ugotovila nepravilnosti pri javnem naročanju in zamrznila izplačila v višini 185 milijonov evrov kohezijskih sredstev. Če gre res za ugotovljene nepreglednosti in nepravilnosti javnega naročanja, bi moral za to nekdo politično in kazensko odgovarjati. Dodatna težava pa je v tem, da je to denar, ki je bil že vključen v aktualen proračun in bo povzročil dodatne likvidnostne težave slovenskega proračuna. Znano je, da je vlada že izgubila načrtovanih 200 mio evrov iz naslova neobstoječega nepremičninskega zakona. In slišali smo, kako nerodno išče nadomestni denar. Le kako bo našla nove vire za izgubljeni evropski denar?

Še ena blamaža vlade Alenke Bratušek in Slovenije v tujini, kjer nas ne poznajo več po zgodbi o uspehu, ampak po katastrofalni gospodarski politiki, finančnem zlomu, nizkemu zaupanju ljudi v inštitucije pravne države ter politično motiviranih sodnih procesih, kjer npr. brez materialnih dokazov obsodijo vodjo opozicije, zaradi kritike delovanja državnega organa preganjajo duhovnika, bivšega predsednika parlamenta, univerzitetne profesorje? Z represijo se ni obdržala še nobena država.