Nahajate se tukaj

Zakaj sem bojkotiral obisk mojega predsednika

V sredo popoldne se je na seji politični skupine Evropske ljudske stranke vnela razprava o tem, kako predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz zlorablja predsedniški položaj in dela politično kampanjo za evropske volitve v mnogih evropskih prestolnicah. K razpravi sem se oglasil tudi sam, ter povedal, da se v petek kani oglasiti tudi v Ljubljani, in da se bo sestal s predsednikom Državnega zbora, premierko, predsednikom države, da bo nagovoril slovenske poslance in da so nas, evropske poslance, iz Državnega zbora obvestili – kar precej ponižujoče - da imamo možnost prisostvovati njegovemu nagovoru v Državnem zboru ter popoldanski seansi z mladimi na temo o brezposelnosti brez možnosti aktivnega sodelovanja. Protokol DZ nas je potisnil na nevidno obrobje. Na že omenjenem sestanku skupine sem še dodal, da pri tej zgodbi poslanci SDS v ELS ne mislimo sodelovati, saj gre za očitno uzurpacijo obiska predsednika Evropskega parlamenta s strani levih strank.

Predsednik Evropske ljudske stranke Joseph Daul je vzel moje svarilo resno in že naslednje jutro na konferenci predsednikov protestiral proti takšnemu ravnanju predsednika Schulza. Takoj po tem me je slednji poklical in poudaril, da nima nobenih problemov, da bi se sestal z tudi z nami, z mano in me prosil, da mu uredim sestanek z Janezom Janšo ali 'ustrezno visoko' zastopstvo iz največje opozicijske stranke. Seveda sem mu obljubil, da mu uredim sestanek s predsednikom Janšo, ki je nato ponudil celo svoje petkove proste termine. Popoldne smo kljub urgencam ostali brez odgovora.

Odkrito povedano sem slutil, da bodo, če ne v kabinetu predsednika Evropskega parlamenta, pa v slovenskem parlamentarnem protokolu "uredili tako", da do srečanja Janša - Schulz sploh ne pride. In res ni prišlo!

Seveda nisem bojkotiral Schulzovega obiska zato, ker se ni dobil z Janšo. Bojkotiral sem ga zato, ker je slovenski protokol ponižal evropske poslance, ki nismo imeli nobene vloge pri obisku našega predsednika. Organizacija obiska s strani protokola Državnega zbora in Schulzovega kabineta je bila nekorektna. Moje zle slutnje so se na žalost uresničile, saj je šlo za popolnoma politično zlorabljen obisk predsednika Evropskega parlamenta. Ne vem, kako se počuti prvak opozicije, a jaz se počutim prevaranega na precej cenen način.

Poleg tega je obisk pokazal žalostno resnico: predsednik Evropskega parlamenta in kandidat evropskih socialistov Schulz v svoji politični orbiti pri nas nima ustreznih sogovornikov. Po mojem mnenju bo preteklo še veliko Save, Drave in Soče, da bodo slovenski socialisti razumeli, kar jim je hotel na kar nekaj dogodkih na svojem obisku povedati. Na slovenski samooklicani levici se očitno bolje razumejo s Tsiprasom.

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz med obiskom v Sloveniji