Nahajate se tukaj

Za gospodarsko krizo so odgovorne vlade nekaterih držav članic in del bančnega sektorja

Na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta se je Milan Zver vključil v razpravo o sklepih seje Evropskega sveta o gospodarskem upravljanju.

Zver je dejal, da so za gospodarsko krizo na eni strani odgovorne vlade nekaterih držav članic, zlasti tiste, ki so spodbujale preveliko porabo, distributivno mentaliteto in nerealna pričakovanja med ljudmi. Na drugi strani pa je za krizo odgovoren del bančnega sistema, ki je posloval brez realnega kritja, s prevelikimi tveganji in finančnimi manipulacijami.

Pri iskanju izhoda iz krize lahko po Zverovem mnenju zasledimo dva tipa razprav, ki nista povezana s politično usmeritvijo razpravljavcev. Nekateri kličejo k solidarnosti in s tem še k večjemu izčrpavanju evropskih gospodarstev, pri tem celo poudarjajo, da varčevanje ni prava izhodna pot, drugi predlagajo bolj varčno, odgovorno in racionalno upravljanje.

Zver je poudaril, da bi ne bilo dobro, če bi načrte za rešitev krize sprejemali tisti, ki so jo povzročili, ostali, ki delajo in plačujejo za reševanje krize, pa bi bili preglasovani.

Dr. Milan Zver v razpravi o sklepih seje Evropskega sveta o gospodarskem upravljanju