Nahajate se tukaj

[VIDEO] Dr. Milan Zver: Vlada Janeza Janše je v bitki s koronavirusom opravila fantastično delo

Evropski poslanec dr. Milan Zver je bil gost oddaje Tema dneva na Nova24TV. V oddaji je spregovoril o spopadu Slovenije z epidemijo koronavirusa, o napadih evropske levice na madžarsko vlado, o težavah, ki so jih zaradi epidemije koronavirusa imeli Erasmus+ študentje in posledicah, ki jih omenjena kriza prinaša turizmu. 

Slovenija je 15.5.2020 objavila odlok o preklicu epidemije, z uporabo od 31.5. dalje, s čimer smo prva država v okviru EU, ki je uradno sklenila epidemijo koronavirusa. Po besedah dr. Zvera je to, kar je v času epidemije naredila slovenska vlada pod vodstvom Janeza Janše, "fantastično." " Vlada je v dveh mesecih popeljala državo iz te situacije. Spomnite se, da smo ostali brez zaščitne opreme, brez mask, brez ventilatorjev, in kljub temu je vlada uspela v dani situaciji na vseh področjih mobilizirati vse resurse, ki smo jih imeli," je poudaril evropski poslanec in spomnil na težave v domovih za ostarele ter na to, da je vlada pripravila tudi prvi in drugi paket ukrepov za omilite in blažitev posledic krize. "Ta dober spopad z epidemijo nam priznavajo tudi v svetu, saj smo na vrhu različnih lestvic. To je bila tudi dobra šola, če bi morebiti prišlo do drugega vala epidemije," je povedal poslanec. 
"Vlada Janeza Janše se je izkazala kot uspešna in učinkovita in takšno vlado potrebujemo tudi v drugem valu, ki sledi. Gre za recesijo, recesiji pa bo lahko sledila tudi socialna kriza, lahko sledi še politična kriza," je izpostavil dr. Zver in dodal, da radikalna opozicija vladi tudi v tem času ni pustila miru, niti 100 dni miru, kot je običajno, "in ves čas meče polena pod noge." Glavni razlog, da prihaja do takšnih silovitih napadov na vlado Janeza Janše, je po mnenju dr. Milana Zvera v tem, da je vlada uspešna. "Botri v ozadju, ki imajo kapital in medije, pa so močni in lahko relativno hitro obrnejo javno mnenje, vendar pa se mi zdi, da je vlada v teh dveh mesecih naredila neverjetno fantastične stvari, kar bi se moralo poznati tudi na javnomnenjski podpori." Dr. Zver je ob tem izrazil upanje, da bo vlada ostala v tej sestavi do rednih volitev, kljub temu, da se bodo nanjo in na koalicijske partnerje še naprej zagotovo vršili močni pritiski.

Evropski poslanec je tudi opozoril, da zaradi epidemije koronavirusa, Evropski parlament že dva meseca zaseda prek videokonferenc. Pri tem je majsko plenarno sejo označil kot diskriminacijo dela poslancev, saj so prednost v razpravi imeli tisti poslanci, ki so iz Belgije ali iz bližine in so se seje lahko udeležili v živo. "Mi pa smo lahko le pasivno spremljali sejo, ki pa je bila zanimiva in prelomna. Sprejemala se je namreč resolucija, ki spremlja spremembo naslednjega proračuna od 2021-2027," je povedal poslanec. Dodal je, da je Evropska komisija na seji predstavila svoje predloge v zvezi z razvijanjem cepiva in zdravila proti koronavirusu. "Ob tem sem pozitivno presenečen, saj se je Evropska komisija tokrat resno lotila svojega dela in skuša biti konkurenčna ostalim silam na področju zdravstva. Prav tako Evropska unija podpira tri močna podjetja, da bi našli cepivo in zdravilo. V to, da bi bili uspešni v iskanju cepiva in zdravila, je vloženega veliko denarja in naporov," je povedal evropski poslanec.

V nadaljevanju je komentiral napade evropske levice na madžarsko vlado. "V Bruslju so se Madžarske lotili z vsemi orožji, precej nenavadno je, da so madžarski pravosodni ministrici preprečili nastop v Evropskem parlamentu ob obravnavi točke na seji. Gre vendarle za uradno osebo države. Tudi aprila je bila na dnevnem redu resolucija o Madžarski in zdi se, da bomo vsak mesec na vsakem plenarnem zasedanju eno točko namenili Madžarski, kar je seveda dokaj neprijetno, kajti levica ne izbira sredstev," je poudaril dr. Zver. Ob tem je izpostavil, da Madžarski uspešnost priznava Evropska komisija, ki tudi pravi, da v državi ne prihaja do kršitev vladavine prave, da se je v zvezi s koronavirusom sprejelo sorazmerne ukrepe, kot sta jih sprejeli Francija in Španija, in da tudi na področju medijev ni nekega preganjanja drugače mislečih. Prav tako tudi madžarski parlament normalno deluje. 

Evropski poslanec dr. Zver je spregovoril tudi o sprejemanju naslednjega finančnega okvira za obdobje 2021-2027. Ob tem je izrazil bojazen, da proračun ne bo pravočasno sprejet. "Potrebujemo vsaj načrt B, vsaj za leto 2021," je dejal dr. Zver in ob tem opozoril, da bi se Evropska komisija v zvezi s tem morala odzvati relativno hitro. "Komisija je predlagala, da bi dorečen proračun za naslednje finančno obdobje ostal bistveno nespremenjen, da pa bi sklad za obnovo gospodarstva bil dodatek glavnemu proračunu. Kar niti ni slabo. Države članice bi morale priti do poceni denarja mimo formalnih zadolžitev," je poudaril dr. Zver in dodal, da mora tudi za omenjeni sklad Evropski parlament ohraniti nadzor, česar pa si Evropska komisija ne želi. "Parlament mora biti vključen, s  čimer bi se temu skladu dalo tudi neko demokratično legitimnost," je komentiral dr. Zver. 

V nadaljevanju oddaje sta sogovornika spregovorila tudi o programu Erasmus+.  "V času koronavirusa je bilo na izmenjavah prek 160.000 študentov in tudi njih je zajela pandemija. Sledila je seveda vrsta vprašanj, kot na primer, ali bodo dobili štipendije in povračila dodatnih stroškov, ki so nastali zaradi pandemije. Sam sem spodbujal Komisijo naj spremlja in se hitro odziva na situacijo, kajti zelo me je skrbelo za mlade, ki so se znašli v tem svetu negotovosti," je povedal evropski poslanec.

Kar se tiče brexita, pa je jasno, da se situacija ponovno zapleta. "Tega smo že vajeni in jasno je, da do konca leta Britanci ne bodo pripravljeni za normalen izstop. Ob tem je problematično, da se niti ne trudijo vlagati veliko energije v proces pogajanj, tako da me vse skupaj resno skrbi. Drži, da sta tako britanski premier Johnson kot glavni pogajalec EU Barnier  zbolela za koronavirusom, a to ne spremeni dejstva, da bi morala pogajanja teči naprej," je prepričan evropski poslanec.

Nenazadnje pa sta sogovornika spregovorila tudi o posledicah koronavirusa na turizem, nenazadnje gre za dejavnost, ki je bila izjemno prizadeta.  
"Turizem je ena najpomembnejših točk razprav vseh vlad, Evropske komisije, Evropskega parlamenta. Turizem predstavlja 10% BDP Evrope, kar je izjemno velik delež. Mislim, da bo turizem ponovno zaživel, od vseh nas pa je odvisno, ali bomo uspeli obdržati drugačno kulturo bivanja in potovanj, ki smo se je naučili zadnje dva meseca. Kajti, če tega nismo sposobni storiti, se lahko vrne drugi val epidemije," je poudaril evropski poslanec.

Nenazadnje je dr. Zver še dejal, da nas je čas koronavirusne krize navadil veliko novih stvari, predvsem online dela in učenja, kar se bo zagotovo odrazilo tudi v prihodnosti odrazilo tako v šolskem sistemu kot na področju dela.

Oddajo si lahko v celoti ogledate tukaj.