Nahajate se tukaj

Slovenska EPP delegacija pričakuje Zofijio Mazej Kukovič

V slovenski nacionalni delegaciji Evropske ljudske stranke (EPP) že nestrpno pričakujemo novo članico Evropskega parlamenta iz vrst SDSa, ga. Zofijo Mazej Kukovič. Njen prihod je odvisen od uspešnega zaključka ratifikacije Protokola 36 Lizbonske Pogodbe v vseh 27 državah članicah EU.

Poleg Slovenije so do sedaj ratifikacijo Protokola že zaključile Madžarska, Latvija, Slovaška, Finska, Danska, Malta, Bolgarija, Švedska, Irska, Estonija in Luksemburg.

V Franciji, ki je z Lizbonsko pogodbo pridobila dva nova evropska poslanca, je besedilo v obravnavi na pristojnem uradu državnega zbora. Združenemu kraljestvu po novi pogodbi pripada en poslanec več in o ratifikaciji Protokola trenutno razpravlja njihov parlament.

V Italiji je Protokol že ratificirala poslanska zbornica, zdaj pa razprava poteka v senatu, tako da se dokončna ratifikacija pričakuje še ta teden. Španija je z Lizbonsko pogodbo dobila štiri nove evropske poslance, o predlogu pa trenutno razpravlja španski parlament. Nemčija z novo pogodbo izgubi tri evropske poslance in je trenutno v fazi razprave o postopku ratifikacije Protokola 36 Lizbonske Pogodbe.

Evropski poslanec dr. Milan Zver