Nahajate se tukaj

Poslančev dnevnik tokrat o dnevu državnosti

Evropski poslanec dr. Milan Zver vsak mesec za spletno stran  Zavoda PIP v okviru projekta Skupajsmo.eu pripravi kratek zapis o najbolj pomembni temi meseca. Tokrat je svoje razmišljanje namenil dnevu državnosti.

Dragi mladi,

tokrat se s svojim zapisom še posebej obračam predvsem na vas, na mlajšo generacijo, saj je rubrika Poslančev dnevnik namenjena prav vam.  Na današnji dan pred 29. leti je naša država stopila na pot samostojnosti. Zato tokratni dnevnik namenjam temu enkratnemu dejanju v slovenski zgodovini, saj gre za neponovljiv dogodek v življenju neke nacije. Gre za dogodek, za katerega so naše generacije izjemno hvaležne, da so ga doživele, mladi pa bi o rojstvu države, ki pravzaprav ne sega niti stoletje nazaj, morali biti seznanjeni.

Čas pomladnega vrenja, ko smo si kot narod želeli narediti prelom z nedemokratičnostjo velike skupnosti v kateri smo bivali in čas osamosvajanja je bil namreč čas, ko smo se kot narod povezali, združili in poenotili v skupni ideji, da bo Slovenija postala tisti dom, ki ga bomo gradili in negovali sami in v katerem bomo gospodar na svoji zemlji.

V zgolj 29 letih pa vse do danes smo kot država dosegli izjemne dosežke. Uveljavili smo se v svetu, postali smo polnopravni člani Evropske unije, severnoatlantskega zavezništva in nekaterih drugi svetovnih in evropskih mednarodnih združenj. Leta 2008 smo uspešno predsedovali Svetu EU in naši državi ustvarili izjemen mednarodni ugled. Spomnim se, kako so nas voditelji velikih držav hvalili. Sam sem imel kot minister priložnost voditi skupino kolegov na področju izobraževanja in športa. Čestitke za dobro opravljeno delo sem razumel kot del diplomatske korektnosti. Šele kasneje sem spoznal, da to ni običajna praksa, saj so v Evropskem parlamentu zelo kritično secirali vsa nadaljnja predsedovanja. Verjamem, da bo tudi naslednje predsedovanje v letu 2021 prineslo dobre rezultate in odmeve v  mednarodni javnosti.

Čeprav je praznik dan, ko naj bi obujali zgolj lepe dogodke in dosežke, žal ne moremo mimo tega, da kot država vendarle še vedno nismo izpolnili vseh plebiscitarnih sanj in razvili vseh svojih potencialov. Vem, da kot država, kot narod in kot skupnost zmoremo veliko več. Da to dosežemo, pa ne smemo biti razdeljeni, temveč povezani in enotni v ciljih in načrtih za prihodnost. Kajti le sodelovanje in povezovanje prinašata vsem Slovenkam in Slovencem boljšo in svetlejšo prihodnost, utemeljeno na pravičnosti, poštenosti in enakopravnosti vseh. Če bomo kot narod v teh časih v ospredje postavljali vrednote, ki so nas povezale ob osamosvajanju, verjamem, da bo naša prihodnost bleščeča.  Kdor pred sabo vidi tak cilj, mu tudi pot do tja predstavlja veliko zadovoljstvo.

Dragi mladi,

naj ob današnjem dnevu državnosti pred našimi domovi ponosno zaplapolajo slovenske zastave in naj se veselje ob spominu na rojstvo naše domovine širi po vsej Sloveniji.

Iskrene čestitke ob dnevu državnosti!