Nahajate se tukaj

Pomoč EP pri večanju zaposljivosti mladih v EU

Prejšnji teden je Odbor za kulturo in izobraževanje v Evropskem parlamentu soglasno sprejel mnenje o povišanju evropskih sredstev vnaprejšnjega financiranja za zaposlovanje mladih iz 1% na 30%. Gre za približno milijardo evrov za odpravljanje nezaposlenosti mladih v EU, ki jih bo Evropska komisija zaradi konstruktivnega sodelovanja parlamenta lahko sprostila še pred poletjem. Sredstva bodo koristila več kot pol milijona mladim v 20 državah EU, Slovenija bo v letu 2015 imela na voljo okrog 2,7 milijona evrov.
Dr. Milan Zver (SDS/ELS), poročevalec ELS skupine za zakonodajno mnenje o "Evropskem socialnem skladu, glede povečanja zneska začetnega predhodnega financiranja, ki se izplača za operativne programe, podprte v okviru pobude za zaposlovanje mladih", je poudaril, da je "ponosen na izraženo enotnost poslancev iz različnih političnih skupin pri tako pomembnem vprašanju." Med mlajšimi od 25 let v EU je po nekaterih merjenjih kar 7 milijonov takih, ki so brez dela. Prav danes je svoje poročilo na to temo potrdil tudi parlamentarni odbor za zaposlovanje. Parlament je tako dal močno podporo državam članicam, ki zaradi pomanjkanja lastni začetnih sredstev niso mogle črpati niti evropskega denarja.
Sredstva bodo namenjena za projekte, ki ustvarjajo nova delovna mesta za mlade v najbolj prizadetih območjih, za spodbujanje zaposlovanja mladih, izobraževanje ter hitrejši prehod iz šolanja na trg dela. V želji, da se zakonodajni postopek izpelje čim prej, so vsi poslanci še pred glasovanjem umaknili svoje predloge dopolnil. Namesto tega so pripravili pismo za Evropsko komisijo, kjer so predstavili svoje poglede. Dr. Zver je tako predlagal, da se v pismu poudari učinkovitost uporabe denarja. Evropska komisija mora po njegovem "nadzirati porabo denarja, da bo ta res koristil končnim uporabnikom, nezaposlenim mladim, ne pa birokratom in posrednikom."