Nahajate se tukaj

Ob osmi obletnici smrti dr. Jožeta Pučnika

Minilo je osem let od smrti dr. Jožeta Pučnika, demokrata, disidenta in po Janezu Evangelistu Kreku največjega slovenskega politika.

Brez Jožeta Pučnika Nova revija sredi osemdesetih ne bi bila to, kar je bila - kulturna delavnica slovenske  pomladi. Brez Pučnika, predsednika Slovenske socialdemokratske zveze in združene demokratične opozicije Demos, začetek demokratizacije v Sloveniji ne bi bil to, kar je bil - rušitelj enopartijskega monopola, ustvarjalec političnega pluralizma, vladavine prava in kulture spoštovanja človekovih pravic in svoboščin. Tudi pravočasnih in ključnih odločitev glede osamosvojitve, ki si jo v prestižnem boju zaslug danes mnogi kar lastijo, ne bi bilo brez njega. Brez izjemnega parlamentarnega dela dr. Jožeta Pučnika v devetdesetih letih ne bi prišli do temeljev za spravni proces in do začetka poprave krivic, ki jih je storil komunistični totalitarni sistem. Brez Pučnika bi slovenska tranzicija še bolj tavala po stranpoteh. In brez njegovega strokovnega, političnega in čisto človeškega prispevka Slovenska demokratska stranka ne bi postala to, kar danes je –  najmočnejša politična sila v državi, ki je v prejšnjem mandatu poskrbela za blaginjo državljanov, kakršne še ni bilo in ki je v času predsedovanja Evropski uniji uveljavila Slovenijo kot odgovorno, sposobno in ugledno članico Unije.

Že po dveh letih Pahorjeve vlade je Slovenija zabredla v nezavidljiv položaj. Ta zahteva hitre, smele, konsistentne in racionalne odločitve ter proaktiven in kreativen pristop. Na kratko bi rekli Pučnikovo politiko za Slovenijo!

Po dveh desetletjih samostojnosti  in formalne demokracije je Sloveniji že zmanjkalo vetra v jadrih. Ne vidi naprej in živi iz dneva v dan.  Včasih se zdi, da jo 'trubadurji', ki ji vladajo, najprej dodobra izkoristijo in jo nato pustijo samo, v pohujšanju, grehih in zablodah, če si sposodimo Cankarjeve prispodobe. Da bo Slovenija zabredla tako globoko, si pred dvema desetletjema res nismo mogli  predstavljati.

Naša zaveza dr. Jožetu Pučniku je, da naredimo vse, da se ta kalvarija konča in da se takšno ponižanje Slovenije nikoli več ne ponovi!