Nahajate se tukaj

Milan Zver poročevalec Evropskega parlamenta za Mlade in Mobilnost

Evropski parlament je za svojega poročevalca, ki bo pripravil poročilo o vodilni pobudi Mladi in mobilnost, imenoval evropskega poslanca Milana Zvera in včeraj je na parlamentarnem odboru za Kulturo in izobraževanje potekala prva razprava o tej pobudi.

Od začetka finančnega pretresa se je število mladih nezaposlenih v EU povečalo iz 4 na 5 milijonov. Evropska komisija je marca letos predstavila strategijo Evropa 2020, katere cilj je vzpodbuditi pametno, vključujočo in trajnostno gospodarsko rast v EU. To pomeni med drugim tudi zmanjševanje visokega števila nezaposlenih v Uniji. Eno najpomembnejših orodij strategije Evropa 2020 za doseganje tega cilja je vodilna pobuda Mladi in mobilnost, ki je posvečena zmanjševanju brezposelnosti med mladimi.

Pet milijonov nezaposlenih mladih v EU - to je več kot dvakratna populacija Slovenije - je po Zverovem mnenju nezaslišano visoka številka. Pobuda Mladi in mobilnost se namerava s tem problemom spopasti tako, da bo izboljšala evropske izobraževalne sisteme in omogočila večjo mobilnost mladih Evropejcev.

Zver je v razpravi povedal, da je ime Mladi in mobilnost deloma zavajajoče. Čeprav velik del pobude govori o mobilnosti mladih, pa je njen glavni cilj povezovati evropske izobraževalne sisteme s potrebami trga dela in na ta način poskrbeti za večjo zaposljivost mladih Evropejcev.

Celo v času globalne gospodarske krize je dobršen delež delovnih mest v EU nezaseden, ker ne premoremo dovolj ljudi z ustrezno izobrazbo. Po drugi strani stojijo v vrstah nezaposlenih diplomanti nekaterih usmeritev, ki jih gospodarstvo enostavno ne potrebuje. Ta paradoks po Zverovem mnenju kaže na to, da je z evropskim izobraževalnim sistemom nekaj narobe. Pobuda Mladi in mobilnost je tako pomembna prav zato, ker se posveča ravno povezavi med izobraževanjem in trgom dela.

"Čeprav bo potrebno konkretno izvajanje nekaterih ukrepov iz pobude v prihodnosti še natančneje opredeliti, je spodbuden že samo njen nastanek. Pobuda Mladi in mobilnost je kot svež veter, ki bo problematiko visoke nezaposlenosti med mladimi dvignil na višje mesto med političnimi prioritetami Evropske unije", je izpostavil Zver.

"Barossove napovedi, da bodo leta 2020 prav vsi mladi v EU imeli možnost za mobilnost vsaj enkrat v obdobju izobraževanja, so precej optimistične, in malo verjetno je, da se bodo uresničile. Kljub temu pa je dobro, da EU stremi k takim idealom", je še dodal.

 

O prvem predlogu Zverovega poročila bo odbor za Kulturo in izobraževanje razpravljal marca 2011, celoten Evropski parlament pa bo o njem glasoval na aprilskem ali majskem plenarnem zasedanju v Strasbourgu.