Nahajate se tukaj

Milan Zver na Odboru za kmetijstvo v Državnem zboru

Evropski poslanec, dr. Milan Zver, se je v slovenskem državnem zboru udeležil zasedanja Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je bilo posvečeno prihodnosti evropske skupne kmetijske politike (SKP) po letu 2013.

Na seji so bili poleg njega prisotni tudi minister za kmetijstvo mag. Dejan Židan, predstavniki kmetijsko-gozdarske zbornice in akademske sfere.

Sodelujoči so se seznanili s potekom pogajanj o SKP, s slovenskimi stališči do SKP ter o novostih, ki jih prinaša in ki bodo vplivale na slovensko kmetijstvo.

Minister je poudaril, kako pomembno je za Slovenijo, da ima svojega predstavnika v odboru za kmetijstvo Evropskega parlamenta. Izrazil je pripravljenost ministrstva, da dr. Zveru nudi vso potrebno podporo, ki jo poslanec pri svojem delu potrebuje.

Zver je povedal, da je obravnavana tematika zelo pomembna za Slovenijo. Evropski parlament je v zadnjem času sprejel več dokumentov, ki govorijo o t.i. pravičnem plačilu za kmete. "Kmetje ne smejo biti zadnji v vrsti, ko se spreminja kmetijska politika", je poudaril. Pohvalil je napredek evropske kmetijske politike v zadnjem letu, ker postaja manj regulirana in dumpinška ter bolj odprta. Trenutno je Evropa največji uvoznik kmetijskih izdelkov iz tretjih dežel, pa tudi drugi največji izvoznik v te dežele, kar kaže da je kmetijstvo EU dokaj odprto.

Izpostavil je tudi velik pomen odbora za politične izzive v Evropskem parlamentu (SURE), ki se ukvarja z vizijami in proračunsko politiko za čas po letu 2013. Odbor, katerega član je tudi sam, bo že naslednje leto neodvisno od Evropske komisije pripravil izhodišča za bodoče proračune. Tu se bo pokazalo, koliko pomena Evropski parlament namenja SKP.

Slovenija evropska sredstva precej dobro črpa in po Zverovem mnenju mora biti skupno stališče Slovenije, da se sredstev namenjenih za kmetijstvo ne zmanjšuje.. Zavzemati se mora tudi za pomikanje k bolj zeleni kmetijski oz. podeželski politiki.

Od sprejetja Lizbonske pogodbe naprej ima Evropski parlament večje pristojnosti na področju kmetijstva, zato se bo lahko zoperstavil dodatnemu zmanjševanju kmetijskega proračuna, je zaključil Zver.