Nahajate se tukaj

Kako so zaščitene mladoletne osebe v projektu Dragtivism 3.0?

Evropski poslanec dr. Milan Zver je v pisnem poslanskem vprašanju Evropski komisiji naslovil problem nadzora Evropske komisije pri varovanju mladoletnih oseb v projektu Dragtivism 3.0 ter tega, kako učinkovit je sistem financiranja iz programa Erasmus+?

Kot opozarja poslanec, je slovaški časopis The Standard1 objavil članek, ki trdi, da je projekt Dragtivism 3.0 prejel finančno podporo programa Erasmus+ in v katerem naj bi sodelovali mladoletniki pri dogodkih, kjer se pojavlja spolno eksplicitna vsebina. Članek navaja, da naj bi bil v sklopu projekta posnet tudi video z omenjeno vsebino, ki je bil nato objavljen na YouTube, pri čemer naj bi v njem sodelovala tudi mladoletna oseba. Kot stalni poročevalec programa Erasmus+ je dr. Milan Zver izrazil zaskrbljenost glede primernosti vsebine projekta za program Erasmus+, ki je namenjen spodbujanju izobraževanja in izmenjav; pravnih vprašanj, povezanih z izpostavljanjem mladoletnikov eksplicitnim vsebinam in učinkovitosti nadzora s strani Evropske komisije pri odobritvi in spremljanju projektov, ki so financirani iz programa Erasmus+.

Evropski poslanec dr. Milan Zver Evropsko komisijo zato sprašuje, kakšne mehanizme ima vzpostavljene za zagotavljanje, da so projekti za mlade, prilagojeni njihovi starosti in spoštujejo evropske vrednote? Poslanca prav tako zanima, kakšne ukrepe komisija sprejema za preprečevanje vključevanja mladoletnikov v projekte s spolno eksplicitno vsebino in kako nadzoruje porabo sredstev, dodeljenih projektom v okviru programa Erasmus+?

Dr. Milan Zver pa komisijo sprašuje tudi, kako podpira mlade družine preko programa Erasmus+ in koliko sredstev je bilo namenjeno podpori mladim, ki imajo družino, da se odločijo za izmenjavo preko omenjenega programa.