Nahajate se tukaj

Evropski poslanec dr. Milan Zver: Verjamem, da bo glede svežnja za spoprijemanje s pandemijo prišlo do dogovora, ki bo sprejemljiv za vse

Madžarska in Poljska sta v ponedeljek dali veto na bistveni del svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo novega koronavirusa, skupaj vrednega 1824 milijard evrov, saj se ne strinjata s pogojevanjem črpanja evropskih sredstev z vladavino prava.  

Evropski poslanec dr. Milan Zver je skupaj z evropsko poslanko Romano Tomc na vprašanja medijev o tem, kako ocenjuje ravnanja Madžarske in Poljske in njun veto na sveženj, navedel:

"Za Slovenijo kot tudi za druge države je najbolj pomembno, da bo denar čim prej prišel do nas. Po obravnavi Evropskem parlamentu so se nadaljevala pogajanja v trialogu, s katerim je bil dosežen kompromis, ki je za Slovenijo sprejemljiv.

Celoten zaplet pa izvira iz dejstva, da so nekatere države članice in večina v Evropskem parlamentu želele pogojevati večletni proračun in sklad za okrevanje z nedodelanim in pavšalnim mehanizmom vladavine prava, ki ga je možno zlorabljati v politične namene.

Dogovor, ki je bil sprejet v paketu, se ne nanaša samo na vladavino prava, ampak tudi na druge pomembne vsebine, kot je na primer na financiranje stalnih evropskih programov: digitalne agende EU, zdravja, varovanja zunanjih meja, programa Erasmus+ in drugih.

Prizadevanja za iskanje rešitev še niso končana, saj se bodo pogovori z Madžarsko in Poljsko predvidoma nadaljevali na bilateralni ravni. Še enkrat poudarjava, da je ključno, da ne pride do blokade, kar predstavlja za pogajalce velik izziv. Evropska sredstva so v teh razmerah, ko je zaradi covid-19 krize prišlo do velikega upada gospodarske aktivnosti in brezposelnosti, resnično nujno potrebna. Verjameva, da bo na koncu prišlo do dogovora, sprejemljivega za vse."