Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: "Zaostrovanje odnosov z Izraelom ni ne pametna ne učinkovita diplomacija"

Vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu je postavil pisno poslansko vprašanje Komisiji glede označb EU za izraelske izdelke z Zahodnega brega, Gaze in z Golanske planote.

V poslanskem vprašanju je poudaril, da so odnosi z Izraelom eni najtesnejših, ki jih ima EU v tej regiji. "Kljub temu je Komisija 11. novembra 2015 objavila obvestilo o razlagi označevanja porekla blaga z ozemelj, ki jih Izrael zaseda od junija 1967," je zapisal. Po njegovem sta ti dve dejstvi v očitnem navzkrižju. "Zaostrovanje odnosov z enim od najzanesljivejših partnerjev na Bližnjem vzhodu ni ne pametna ne učinkovita diplomacija," je zapisal. Zato je Evropsko komisijo vprašal, zakaj je izbrala prav Izrael in ali ali lahko v prihodnje pričakujemo še smernice za označevanje za severni Ciper, Tajvan in Zahodno Saharo.

Podpredsednica Federica Mogherini je v imenu Komisije odgovorila, da je dolgoletno stališče EU, da ne bo priznala nobenih sprememb meja Izraela iz leta 1967, razen tistih, o katerih sta se zadevni strani dogovorili. "EU meni, da so izraelska naselja na zasedenih ozemljih po mednarodnem pravu nezakonita, kot je bilo potrjeno v več sklepih Sveta za zunanje zadeve. V teh sklepih so države članice pozvale Komisijo, naj zagotovi smernice na ravni EU o tem, kako izvajati veljavno zakonodajo EU in zagotoviti preglednost informacij, namenjenih potrošnikom iz EU v skladu s pravom EU. Evropski parlament in evropske organizacije civilne družbe so prav tako pozvale Komisijo, naj zagotovi takšne smernice," je zapisala. 

Poudarila pa je, da je EU prva trgovinska partnerica Izraela s skupnim obsegom menjave približno 30 milijard EUR v letu 2014. Uvoz iz Izraela v EU je znašal približno 13 milijard EUR, izvoz EU v Izrael pa približno 17 milijard EUR. "EU ima privilegirane trgovinske odnose z Izraelom, proizvodi s poreklom v okviru mednarodno priznanih meja Izraela pa uživajo ugodnosti preferencialne tarifne obravnave in v nekaterih primerih ukrepov za olajševanje trgovine ob vstopu v Evropsko unijo. Razmere na ozemljih, ki jih je Izrael zasedel leta 1967, se razlikujejo od drugih sporov," je zapisla visoka predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko ter podpredsednica Evropske komisije Federica Mogherini v odgovoru na vprašanje dr. Zvera.