Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Z obiskom predsednika vlade v Bruslju se je Slovenija vrnila na evropski parket

Evropski poslanec dr. Milan Zver je bil gost oddaje Evropski utrip z voditeljem Borisom Cipotom. V oddaji je spregovoril o različnih aktualnih temah evropskega parketa, predvsem o pogajanjih o evropskem proračunu ter o delovnem obisku predsednika vlade Janeza Janše v Bruslju, v pogovoru z voditeljem pa sta se dotaknila tudi nekaterih notranje političnih tem.
Da je bil posebne pozornosti tokratnega plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta deležen nastop nemške kanclerke Angele Merkel in predsedovanja Nemčije Svetu EU v drugi polovici leta 2020, je uvodoma v pogovoru dejal dr. Milan Zver. Ob tem je evropski poslanec poudaril, da Nemčija predsedovanje prevzema prva v triu s Portugalsko in Slovenijo in ob tem dodal, da smo v konkretne predloge in cilje predsedstva tria Slovenci uspeli med prioritete postaviti pripravo načrta za morebitno novo pandemijo virusa, prav tako pa tudi pripravo strategije za boj proti kibernetskim napadom, ki postajajo vse močnejši.

"Na zunanjepolitičnem področju smo na plenarnem zasedanju obravnavali položaj Venezuele, dogajajo pa se tudi druge napetosti v svetu, ki jih obravnavamo na vsakem plenarnem zasedanju," je dejal dr. Zver. "Vključili smo se tudi v razpravo glede pravic avtoprevoznikov, saj menimo, da je po treh letih pogajanj nastopil čas, da se končno besedilo resolucije sprejme, saj gre za ureditev njihovega položaja na način, da bodo kršitve pravic vsaj deloma odpravljene," je med točkami plenarnega zasedanja izpostavil evropski poslanec.

Ob pogovoru glede proračuna EU, je dr. Zver dejal, da je v okviru novega proračuna pomembna postavka sklad  NextGenerationEU, ki je vreden 750 milijard evrov. "Ta instrument bo vključen v okrepljen in prenovljen dolgoročni proračun EU, tako da bo v obdobju 2021–2027 v evropskem proračunu na voljo 1850 milijard evrov," je dejal dr. Zver in dodal, da smo zadovoljni tudi s predlogom Evropske komisije glede paketa za okrevanje gospodarstva po pandemiji COVID-19. "Svetu EU predseduje Nemčija, ki bo resno vzela stvari in to je dobro," je še dejal dr. Zver. Evropski poslanec je tudi sicer izpostavil dobro delo Evropske komisije, ki je v tem trenutku skoncentrirana na reševanje vprašanj brexita, koronavirusne krize in ilegalnih migracij. "Prav tako si Evropska komisija prizadeva za izboljšanje odnosov z ZDA," je dodal dr. Zver.

Obisk predsednika vlade Janeza Janše v Bruslju pred nekaj dnevi je bil po besedah dr. Zvera simboličen, saj Slovenija že 8 let ni opravila uradnega obiska v vrhu bruseljskih institucij. "Slovenija se sedaj vrača na evropski parket, saj se je zadnja leta, pod levimi vladami, odmikala od njega. Imela je namreč druge prioritete v Moskvi, Teheranu, Beogradu," je poudaril dr. Zver in dodal: "Glede na rezultate pogovorov, ki so bili zelo uspešni in vsebinski, smo lahko ponosni." "Pomembno je tudi, da smo dali jasen signal vodstvu Nata in tudi Ameriki, ki so kritične do držav, ki so kršile obrambni proračun, da smo resen partner z našim novim zakonom o financiranju obrambnih sil," je dejal evropski poslanec ter navedel, da smo s tem zakonom in višino sredstev, ki jih nameravamo nameniti obrambnim silam, izkazali tudi predanost in pripadnost zavezništvu.

"Turčija že nekaj časa nelegalno poskuša z vrtanjem v ciprskem morju in s pridobivanjem naravnih virov, ki niso njeni, in s tem na nek način napada tudi EU. Sprejeli smo tudi pomembno resolucijo, v kateri smo predlagali, da Evropa svoj zaostanek plačil do Turčije poravna. Dejstvo, da se Turčija v odnosu z EU doslej ni izkazala kot vesten sogovornik, je vplivalo na večinsko stališče, da Turčija ne bo postala članica EU, lahko pa postane dober partner," je v zvezi z odnosi EU- Turčija dejal dr. Zver.
 
Kar se tiče dogajanj na domačem političnem parketu, pa je dr. Zver dejal, da se pri nas dogajajo neverjetne stvari. "Smo v času pandemije, sprejeti so odloki glede omejitve zbiranja na javnem kraju, pa se vendarle dogajajo protesti, ve se, kdo so organizatorji in zdi se mi, da je policija nekoliko preveč nežna pri preprečevanju teh stvari, zlasti zaradi epidemiološke slike je to protestiranje zelo problematično," je prepričan evropski poslanec. "Protestna gibanja postajajo tudi vse bolj globalna, slovenskim protestnikom se pridružujejo tudi posamezniki iz tujine," je dejal dr. Zver. "V demokraciji so protesti normalni, vendar pa morajo biti brez nasilja in ne smejo biti nezakoniti, kot so ti, ki potekajo sedaj in kršijo vladne odloke," je ob tem še poudaril evropski poslanec.
"Ko sem prvič slišal za tezo, da so v času Šarčeve vlade sledili politikom, se mi je to zdelo nemogoče. Nemogoče se mi je zdelo, da bi v demokraciji sredi Evrope represivni organ sledil politikom. Gre za tipično zlorabo oblasti oziroma policije v tem primeru in to je škandal, ki se redkoma dogaja tudi v tujini in ni kompatibilen z demokracijo in demokratičnostjo," je opozoril evropski poslanec v zvezi z nedavnimi potrditvami poslancev, da je policija vpogledovala v njihove osebne mape.

"Velika večina Slovencev je demokratično usmerjena in pripravljena tudi na spravo. Imamo pa opraviti z ekstremno levo usmerjeno ideologijo, ki si ne želi ne demokracije, ne prave svobode, ne spravnih procesov. Ampak mislim, da je ta slika umetno ustvarjena in da imamo več normalnosti, kot jo kaže del politike po javnih medijih," je dejal dr. Zver. "Očitno se bojijo, da bi bila ta vlada preveč uspešna in bodo naredili vse, da bi jo zrušili," je ob tem še dodal evropski poslanec, ko je spregovoril o delovanju globoke države in pritiskih, ki jo le-ta vrši nad vlado Janeza Janše.
V zvezi s pandemijo COVID-19 pa je evropski poslanec dejal, da tudi z neodgovornim obnašanjem, veselicami, maturantskimi izleti, športnimi prireditvami, sami soprispevamo k temu, da bomo koronavirus razširili. "Ljudje bi se morali odgovorno vesti in narediti vse, da ne bi prišlo do drugega vala, veliko je torej odvisno od naše drže, od drže vsakega posameznika. Drugi val bo prišel, vendar verjamem, da bomo nanj bolj pripravljeni. Iz prvega vala smo pridobili veščine in izkušnje, znamo se dobro ubraniti, ne znam pa si predstavljati, kaj bi se zgodilo, če bi pretekla vlada ostala na oblasti tudi v času koronavirusne krize," je pogovor zaključil dr. Milan Zver.

Oddajo si je mogoče ogledati tukaj.