Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: V Sloveniji je ključna sprememba volilnega sistema

Zaradi izzivov, ki so pred nami, Slovenija potrebuje močno in stabilno vlado pod vodstvom SDS

Evropskega poslanca in vodjo slovenske delegacije pri EPP dr. Milana Zvera je ekipa oddaje Sreda v sredo ujela v domačem Destrniku, kjer je bila posneta tudi tokratna oddaja. Voditelj in poslanec sta govorila o aktualnih vprašanjih v domačem političnem prostoru, iskanju rešitev za sestavo trdne koalicijske vlade, ki jo Slovenija še kako potrebuje, ker je kriza pred durmi, Slovenijo pa čakajo tudi pomembni izzivi, med drugim tudi predsedovanje Svetu EU. Pogovor je bil namenjen tudi oceni globalne politične situacije, dogajanjem v okviru Evropske unije, nenazadnje pa je pogovor tekel tudi o programu Erasmus+ za mlade.

Uvodoma je evropski poslanec dr. Zver spregovoril o sestavljanju trinajste vlade v Sloveniji, kjer je izpostavil, da se pogajanja in vsebinske primerjave političnih programov dogajajo, vendar pa v SDS pri tem »ne skačemo po odru«, smo pa vsebinsko, kadrovsko in programsko pripravljeni na vse. »V Evropi sicer težko razumejo, da nekdo, ki zmaga s tako veliko razliko, nima zagotovljene možnosti oblikovanja vlade. Tudi ta hip bi v  stabilni demokraciji težko našli podobno situacijo, prav zato bi morali na sistemski ravni spremeniti stvari,« je dejal dr. Zver, ki je obenem izpostavil Latvijo, kjer so latvijske stranke nastopile proti pro-ruski zmagoviti stranki, drugje pa podobnih primerov kot je trenutno pri nas ni. »V dosedanjih pogajanjih se je že izoblikovala ideja o koaliciji za spremembo volilnega sistema. Spremeniti bi seveda morali volilni prag, odpraviti volilne okraje in dodati preferenčni glas, tako da bi ljudje imeli vsaj več občutka, da imajo vpliv pri oblikovanju tistega, kar je potem v parlamentu,« je navedel dr. Zver in omenjeno poudaril kot izjemnega pomena, če bomo v kratkem času ponovno soočeni s parlamentarnimi volitvami. »Če bomo namreč v kratkem času šli pod istimi pogoji kot doslej še enkrat na volitve, lahko dobimo podobne rezultate in ponovno blokado,« ocenjuje dr. Zver, ki tudi meni, da naša politična kultura pri nekaterih političnih elitah še ni tako zrela, da bi lahko presegli ideološko blokado, kot se je dogajala v predvolilnem boju. »Tega ne najdete nikjer v Evropi, niti v stabilnih demokracijah, niti v novejših demokracijah,« je dejal dr. Zver in opisal, da nikjer ne gredo na volitve za to, da volijo proti nekomu, temveč so volitve namenjene temu, da voliš za nekoga, za razvoj, za spremembe. Evropski poslanec je ob tem izrazil prepričanje, da bo v tretjem krogu mogoče oblikovati relativno stabilno vlado, ki bo, upajoč »trajala cel mandat.«

Dejan Židan in Miro Cerar sta po mnenju dr. Zvera največja poraženca tokratnih volitev. »Imeti takšno strankarsko infrastrukturo kot jo ima Dejan Židan in pri tem doseči tako slab rezultat, je popoln poraz na volitvah, kajti Židan je podedoval močno stranko, močno strukturo, močno organizacijo« je dejal dr. Zver, ki obenem dodaja, da so nedavne izjave Dejana Židana, s katerimi izključuje sodelovanje s SDS, posledica spoznanja, da Židan sam ni nekdo, ki bi vlekel strukturo stranke naprej. Dr. Zver ob tem še izpostavlja poraz Stranke Mira Cerarja.  »3. junija so vse tri dominantne stranke odhajajoče vlade dobile manj poslanskih mandatov kot SDS, torej je volilno telo dalo jasno vedeti, da so te tri stranke poraženke volitev in bi te stranke v luči politične kulture in poštenosti morale dati priložnost SDS, da po teh volitvah oblikuje vlado,« še opozarja dr. Milan Zver, ki še dodaja, da SD izgublja svojo dominantno vlogo na levici.

Nova Slovenija, ki je sodelovala v pogajanjih z nastajajočo koalicijo strank pod vodstvom Marjana Šarca, je nedavno izpostavila, da pogajanja s Šarcem zaključuje zaradi »prihodnjih nestabilnosti Šarčeve koalicije,« pri čemer dr. Zver stališče omenjene stranke za zaključek pogajanj ocenjuje kot »pozitivno presenečenje« ter ob tem še meni, da so konflikti v Šarčevi nastajajoči koaliciji očitno že sedaj prisotni.  

Tudi vključitev tajnika SVIZ Branimirja Štruklja v nekatera pogajanja Šarčeve koalicije za dr. Zvera ni dober znak, »ker bi delal vlado po sindikalni meri, ki ne bi bila uravnotežena niti normalna in sploh ne bi bila izkaz teh volitev. Edina realna vlada je desnosredinska vlada, saj so volivci zavrnili glavne akterje oziroma člane odhajajoče vlade.« »Dolgoročno bi za Slovenijo res bilo najbolje, da se spremeni volilni sistem in Slovenija bi morda potem lahko dobila stabilno vlado,« je še dejal dr. Zver, ki pa v tem trenutku glede na aktualno situacijo ne izključuje oblikovanja široke koalicije.

»Pomembno je, da se dolgoročno krepi demokratična politična kultura in demokratična politična zavest, da lahko vladajo tisti, ki so izvoljeni od ljudi na volitvah, ne pa na podlagi kakršnekoli druge matematike in izsiljevanj. Pomembno je, da politična elita, ki zmaga, ni odvisna od nevidnih struktur v ozadju, kajti nevidna moč takih je nevarna za demokracijo,« še ocenjuje dr. Zver, ki poudarja, da je tudi zelo pomembno, da so politiki avtonomne osebnosti, neodvisni od kogarkoli, in to še posebej v državah, ki so v tranziciji, kot je tudi Slovenija. »Strici iz ozadja dejansko obstajajo, že več kot četrt stoletja govorimo o tem, da imajo prevelik vpliv v politiki in na procese odločanja tisti, ki niso bili izvoljeni. V tem pogledu je najmočnejša politična figura Milan Kučan, katerega neformalni vpliv v sodstvu, gospodarstvu, medijih je izjemen, čeprav sam tega nikoli ne bo priznal. Posredno ljudje vedo, kje je center in tudi ravnajo po pričakovanjih tega centra,« je, ko je bilo govora o globoki državi, ki vleče nitke iz ozadja v Sloveniji, poudaril dr. Milan Zver. »Največja možnost, da se mafija razbohoti in poveča svoj vpliv, pa so netransparentni javni razpisi,« ob tem še dodaja evropski poslanec.

»Evropska unija je ta hip najmočnejši trgovinski dejavnik in ni nenavadno, da je EU trenutno tarča, s katero zunanje okolje tekmuje. Dejstvo je, da nastaja nov svetovni red in da bomo imeli v prihodnosti še več izrazitih centrov moči, kajti nastaja neke vrste nov regionalni protekcionizem,« globalno situacijo ocenjuje dr. Milan Zver, ki je tudi predsednik odbora za zunanjo politiko pri Strokovnem svetu SDS. Obenem dr. Zver izpostavlja centre moči kot so Kitajska, Iran, Amerika, Rusija. »Evropska unija je soočena z mnogimi destabilizacijami. V politično-gospodarsko-vojaškem smislu jo želi destabilizirati Putin, v trgovinskem pa Trump, nasprotniki EU najdejo skupni jezik in takrat potem izgleda kot da je Evropa res v nevarnosti,« ocenjuje dr. Zver, ki obenem ohranja optimizem v skupno evropsko idejo. 

Odziv Evropske unije na migrantsko krizo je bil po mnenju dr. Zvera počasen, dodaja tudi, da je zanimivo, koliko črnila se je prelilo doslej na tej temi in izpostavlja, da  se v tem trenutku stališča držav glede migrantske problematike spreminjajo. »Slovenija je naenkrat kratkoročno postala zaželena destinacija med migranti,« ugotavlja dr. Zver, ki meni, da je do tega prišlo tudi zaradi spremembe migracijske politike naših sosednjih držav ter Nemčije ter dodaja, da bi tudi pri nas morali spremeniti migrantsko politiko. »Migracije so eden ključnih problemov, ki bi jih EU morala hitreje reševati, države članice bi morali biti bolj ažurne in pomagati ne le z denarjem, temveč kadri, organizacijo, informacijami. Velike države, na primer, ne sodelujejo pri izmenjavi informacij, kar je za vse skupaj zelo slabo,« meni evropski poslanec, ki izpostavlja tudi, da so tokratne migracije izjemno organizirane, pa tudi finančno podprte s strani nekaterih nevladnih organizacij, pri čemer izpostavlja predvsem organizacije, ki jih financira Soros. »Kar se tiče migracij, madžarskemu premierju Viktorju Orbanu in njegovi politiki v zvezi s tem sedaj pritrjuje večina držav članic,« je dejal dr. Zver, ki kot pozitivno ocenjuje, da EU zaradi vseh aktualnih dogajanj povišuje proračun za varnost in obrambo.

Pogovor si v celoti lahko ogledate tukaj.