Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver v Novem Sadu, evropski prestolnici kulture v letu 2022

Evropski poslanec dr. Milan Zver je od 19. do 21. septembra vodil misijo odbora Evropskega parlamenta za kulturo in izobraževanje v Novi Sad, ki trenutno nosi naziv Evropska prestolnica kulture 2022.  

Misija odbora CULT si je med obiskom ogledala kulturne centre ter se srečala z izvršnim direktorjem Novi Sad 2022, Nemanjo Milenkovićem, programsko direktorico Fundacije Novi Sad 2022, Saro Vuletić, deželno sekretarko za kulturo, javno obveščanje in odnose z verskimi skupnostmi, Dragano Milošević, ter z županom Novega Sada, Milošem Vučevićem. Odbor CULT je s sodelujočimi pri organizaciji dogodkov v Novem Sadu razpravljal predvsem o ekonomskih in socialnih vidikih kulturnih dejavnosti ter politik.

“Lahko ste ponosni, da je Novi Sad kljub vsem preprekam, ki jih je povzročila pandemija koronavirusa, postal Evropska prestolnica kulture v letu 2022”, je poudaril dr. Zver na tiskovni konferenci z županom Novega Sada Milošem Vučevićem.

Novi Sad je med prvimi mesti izven Evropske unije, ki je bilo razglašeno za Evropsko prestolnico kulture. Namen ukrepa Evropska prestolnica kulture je opozoriti na bogastvo in raznolikost evropskih kultur ter na njihove skupne značilnosti, kakor tudi spodbuditi sodelovanje med evropskimi državljani in okrepiti prispevek kulture k dolgoročnemu razvoju mest. “To je izziv; ki vključuje vse, ne le župana mesta, ne samo tiste, ki delajo v kulturnem sektorju, ne samo umetnike – ampak tudi vas, predstavnike medijev in državljane”, je na tiskovni konferenci še dejal dr. Zver.

Celoletni kulturni program Novega Sada, ki poteka pod sloganom “Začetek novega. Zdaj!”, je namenjen povezovanju kulturne skupnosti in prebivalcev regije z evropsko kulturno sceno in krepitvi njihovih vezi s preostalim območjem Zahodnega Balkana. “Novi Sad je tako postal del mreže 60 mest, ki so dosedaj prejele ta naziv. Želim si, da mesto dobro izkoristi to priložnost in ostane dejaven del družine Evropskih prestolnic kulture tudi v prihodnosti”, je še zaključil evropski poslanec.