Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: V času koronavirusne krize se kaže tudi medgeneracijska solidarnost

Evropski poslanec dr. Milan Zver je sodeloval v spletnem pogovoru z dijaki II. gimnazije Maribor. Gimnazija namreč sodeluje v programu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, dijaki pa  so se na pogovor o aktualnih evropskih temah zelo dobro pripravili. Kot je dejal tudi evropski poslanec, se na dogodke II. gimnazije Maribor vedno rad odzove, saj šola veliko dela na spodbujanju zanimanja mladih za aktivno državljanstvo.

Evropski poslanec je sprva spregovoril o odnosih med EU in ZDA, pri čemer je izrazil mnenje, da bo sprememba na čelu ZDA najbrž pozitivno vplivala na transatlantske odnose, "čeprav je dvomiti, da bi demokrati bili bolj prijazni do EU kot republikanci, kajti tudi TTIP je propadel pod Obamovo administracijo." "Pri teh odnosih interesi igrajo ključno vlogo," je ocenil dr. Milan Zver in nadaljeval, da je Ameriki  in Evropi usojen sodelovati. "TTIP je želel to strukturirati ter postaviti v formalni okvir. Mislim, da bi v naslednjem obdobju pogajanja za TTIP morali obnoviti," je dejal dr. Zver. V povezavi z zunanjo politiko EU je izrazil tudi mnenje, da skupna služba za zunanjo in varnostno politiko EU  v tem trenutku še ne igra tako močne vloge, kot bi jo morala.

Ko je bilo govora o spopadanju Slovenije s koronavirusno krizo, je dr. Zver poudaril, da COVID-19 ni samo slovenski problem. "To je svetovni, globalni problem in različne države se različno soočajo z njim," je dejal dr. Zver in nadaljeval, da si ob tem države izmenjavajo dobre prakse in ukrepe.  "Ukrepe predlaga stroka in na podlagi strokovnih odločitev vlada nato ukrepe sprejme," je dejal dr. Zver. Poudaril je, da je spomladanski val koronavirusa slovenska vlada izjemno dobro odpeljala, po poletju pa je prišel jesenski val, ko se ljudje niso popolnoma držali vseh omejitev in "bojim se, da bo tudi zaradi božično-novoletnih praznikov in druženja prišel še en hud val." "V tem trenutku imamo cepivo, verjamem, da bodo na voljo kmalu tudi zdravila, s čimer se bo zmanjšal pritisk ter da bo do letošnjega poletja koronakrize konec." Evropski poslanec je bil sicer tudi mnenja, da je ukrep zaprtja šole nujen in potreben zaradi zajezitve in omejitve širjenja virusa ter da bi mladi morali razumeti medgeneracijsko solidarnost, saj virus zelo ogroža starejšo populacijo. Evropski poslanec je obenem izpostavil tudi prednosti šolanja na daljavo ter poudaril, da imajo v Sloveniji več ali manj vsi učenci enake možnosti pridobivanja znanj in veščin v tem kriznem času, "seveda pa je v tem času za mlade predvsem negativno to, da je manj možnosti za druženja."

Ko je bilo govora o migracijah, je dr. Zver poudaril, da so migracije v nekem normalnem okviru in obsegu vedno obstajale, "v zadnjih letih pa se soočamo z atipično situacijo." Poslanec je ob tem spomnil na leto 2015, ko so v Evropo prihajali veliki valovi ilegalnih migracij, ki so jih vodili tihotapci. "Države so pri zajezitvi tega problema takrat premalo sodelovale in če bi pretrgali tihotapske vezi, bi tudi Evropa veliko lažje reagirala," je še menil poslanec. Dr. Zver je še dejal, da bo Evropa  zaradi migrantskega vala morala najti odziv v formalno-pravnem smislu. "V tehničnem smislu pa je odziv v pomoči Turčiji in državam izvora migracij," je še povedal dr. Zver, ki je še mnenja, da bo migrantska politika krojila usodo EU v naslednjih letih.  

Dr. Milan Zver je v pogovoru spregovoril tudi o programu Erasmus+, pri čemer je spomnil na dolgotrajna in težka pogajanja, ki jih je vodil v trialogu s Svetom, Evropskim parlamentom in Komisijo in po katerih je izpogajal, da bo denarja v naslednji finančni perspektivi bistveno več. "V prejšnji finančni perspektivi je program Erasmus+ razpolagal s 14,8 milijardami, sedaj pa s 26,3 milijarde, torej gre za veliko povišanje." "V zadnjem mesecu pogajanj smo dobili dodatni 2,2, milijardi, s čimer je bil dosežen naš ključen cilj, in to je, da več mladim omogočimo sodelovanje v Erasmus+", je povedal dr. Zver. Posebej je izpostavil tudi sredstva za tri velike iniciative – Odkrivaj EU, evropske univerze, in centri odličnosti. "Potrebujemo bolj konkurenčne univerze v primerjavi z azijskimi in ameriškimi univerzami in potrebujemo večji poudarek strokovnih in poklicnih šol," je dejal dr. Zver. Izpostavil je še, da je program doživel tudi veliko izboljšav, predvsem v zmanjšanju birokracije. "S tako velikim povečanjem sredstev na tem programu v tem mandatu, nam je pravzaprav uspel veliki met", je še dejal evropski poslanec dr. Milan Zver.

V 90 minutnem pogovoru z dijaki je dr. Zver spregovoril tudi o vprašanjih vladavine prava, evropskepticizmu, aktivnem državljanstvu in politični participaciji mladih ter vprašanjih spolne identitete.