Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Trumpov bližnjevzhodni mirovni sporazum bi morali čimprej uveljaviti

Evropski poslanec dr. Milan Zver je za Nova24TV spregovoril o različnih aktualnih notranjepolitičnih temah, pa tudi o zadnjem plenarnem zasedanju v Strasbourgu, na katerem so poslanke in poslanci obravnavali vrsto zanimivih tem.

Uvodoma je evropski poslanec spregovoril o aktualnih medijskih napadih na Slovensko demokratsko stranko, ki v tem času vodi pogovore z nekaterimi strankami o sestavi nove morebitne koalicije. Po besedah poslanca tovrstne napade na SDS spremljamo že vrsto let. »Globoka država poskuša z aferami in afericami zbiti volilno podporo SDS, še posebej zato, ker je v tem trenutku resen kandidat, da formira vlado,« je poudaril poslanec in dodal, da če sestava vlade ne bo mogoča, je SDS pripravljena iti tudi na volitve. »Mislim, da je SDS najbolj pripravljena od vseh strank in verjamem, da bi tudi na morebitnih volitvah prepričljivo zmagala,« je dejal dr. Zver.

V nadaljevanju je spregovoril o Trumpovem mirovnem sporazumu za Bližnji vzhod, ki so ga evropski parlamentarci obravnavali na tokratni plenarni seji v Strasbourgu.  »To je bila ena izmed najpomembnejših točk plenarnega zasedanja,« je povedal dr. Zver in dodal, da je Trump predstavil nov mirovni sporazum za Bližnji vzhod, ki ga je ponudil v podporo drugim državam. »Ta sporazum je dokaj uravnotežen, saj prinaša beneficije Izraelu, predvsem zagotovilo za mir in varnost, kakor tudi Palestincem, ki bi prišli do svoje države. Palestinci so tudi ta sporazum zavrnili in kot kaže jim ustreza status quo in napetost v regiji,« je dejal dr. Zver. Ob tem je opozoril, da so Trumpov sporazum podprle vse demokratične države. »Tiste države, ki niso demokratične,  pa so se od njega distancirale ali ga direktno zavrnile,« je dejal dr. Zver. Ob tem je spomnil, da je tudi 25 držav članic EU omenjeni sporazum podprlo. »To pomeni, da bi tudi visoki predstavnik EU za zunanjo in varnostno politiko Josep Borrell to sporočilo moral razbrati in bi tudi v imenu EU moral jasno in glasno stopiti na stran tega sporazuma ter ga skušati implementirati, tako da bi na Bližnjem vzhodu končno vzpostavili mir,« je povedal poslanec. Dodal je, da je na seji opozoril tudi na Borrellovo nerazumno podporo iranskemu avtoritarnemu režimu, odgovornemu tudi za množične kršitve človekovih pravic. »Moj govor v parlamentu je zelo odmeval, podprli pa so ga  veleposlaniki Izraela v Sloveniji in v Bruslju,« je povedal dr. Zver.

Evropski poslanec je v tem tednu sodeloval tudi na novinarski konferenci v zvezi s financiranjem programa Erasmus+. Kot je povedal dr. Zver, so  skupaj s še drugimi stalnimi poročevalci s področja kulture in predsednico odbora za kulturo spregovorili o tem, zakaj je Parlament zaustavil pogajanja z Evropsko komisijo in s Svetom.

»Ne Evropska komisija in ne Svet nista dala novih predlogov za nadaljevanje pogajanj,« je pojasnil poslanec in dodal, da si želi večjo vlogo Evropskega parlamenta pri ključnih odločitvah, kadar gre za vse tri velike programe. »Kar se tiče Erasmus+ programa pa je finsko predsedstvo predlagalo precej manj denarja v naslednji finančni perspektivi, torej ne bi mogli uveljaviti treh velikih novih iniciativ, ki v pilotni fazi že potekajo. Žal mi je za iniciativo Discover EU in za evropske univerze, saj so projekti že stekli, vendar, če ne bo dovoljšnega dviga sredstev,  teh velikih iniciativ enostavno ne bomo mogli financirati iz sredstev programa Erasmus+,« je komentiral evropski poslanec.

Nenazadnje pa je spregovoril tudi o dogajanju v Evropski ljudski stranki. Kot je znano, vodja nemških krščanskih demokratov (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer se na volitvah prihodnje leto ne bo potegovala za kanclerski položaj in bo odstopila tudi s položaja predsednice CDU. »To je tema številka 1 v Nemčiji in pogovarjajo se o vakuumu, ki bo nastal do konca leta, do takrat se bo največja nemška stranka odločila, kdo bo vodil stranko in nemško vlado v prihodnje, v kolikor bodo seveda zmagali na volitvah,« je dejal dr. Zver in ocenil, da s to potezo zadovoljna tudi EPP javnost. Po besedah dr. Zvera bo priložnost za vodenje stranke pripadla Friedrichu Merzu, ki je vsekakor bolj konservativen kot  Annegret Kramp-Karrenbauer. Po besedah dr. Zvera bi bilo prevzem vodenja nemške CDU s strani Merza »dobro znamenje«. »Naslednje leto imamo programski kongres, kjer se bomo pogovorili, kakšne naj bodo temeljne vrednote, ki bodo vodile in usmerjale delo EPP v prihodnje,« je povedal dr. Zver in nadaljeval, da je v tem kontekstu  pomemben tudi položaj Fidesza. Kot je dejal, je tudi negotovost glede položaja Fidesza znotraj EPP sedaj odpravljena, »nove kongresne dokumente in usmeritev stranke pa bo proaktivno lahko pomagal graditi tudi Fidesz.«

Po besedah poslanca, bi se morala EPP tudi s programskim kongresom prihodnje leto vrniti v temeljne vrednote, ki so stranko krasile v začetku stoletja.