Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Slovenija lahko postane migrantski žep

V nedeljo ob 18. uri je voditelj Boris Tomašič na Novi24TV pričel s podiranjem Guinnessovega svetovnega rekorda za najdaljšo pogovorno oddajo v zgodovini. Rekord bo dosežen v sredo, 27. septembra, ob 18. uri in 18 minut. V najdaljši oddaji bo sodelovalo kar 70 gostov. Gost oddaje je bil tudi evropski poslanec dr. Milan Zver.

Dr. Zver je napovedal, da bo v naslednjem letu ponovno kandidiral za evropskega poslanca, pa tudi, da se je predvolilno obdobje v Bruslju že začelo – del tega je bil tudi nedavni nagovor Ursule Von Der Leyen Evropskemu parlamentu. Poslanec je prepričan, da se je v zadnjih dveh desetletjih evropska politika preveč preusmerila v levo, kar ni dobro. "Zeleni prehod je šel radikalno v levo, izgubil se je stik z realnostjo, kar se vidi tudi v gospodarstvu, ker se je opustilo nekatere pomembne energente, nekritično se je preusmerilo v alternativo, na električna vozila," je dejal dr. Zver in nadaljeval: "Napake so se zgodile tudi na področju kmetijstva, ki kar naenkrat za EU ni več pomembno, nastajajo ukrepi, ki so celo dobesedno usmerjeni proti kmetu, saj so zakonodajo pisali urbani birokrati, ki morda nikoli niti niso bili v stiku s kmetijstvom in njegovimi potrebami. Evropsko kmetijstvo je občutljivo, je izjemno odprto, je bil tudi vedno nek glavni steber v EU, danes pa je kmetijstvo veliko bolj ranljivo, tudi zaradi vojne v Ukrajini, spet se lahko pojavi tudi lakota, vsekakor pa EU nima dobre kmetijske politike, predvsem, ker je nova reforma šla v pretirano zelenitev." "Na vsak način se skuša zmanjšati število govedi v EU. Sam pa menim, da oblast ljudem ne more reči, da morajo spremeniti prehranjevalne navade, to lahko naredi zdravnik ali nek prehranski strokovnjak, ne pa nekdo na oblasti," je dejal dr. Zver. Prav zato bo po njegovih besedah v naslednjem mandatu pomembno, kam se bo usmerila EU. "Dobro bi bilo, da bi desnica v EU zmagala in naredila svojo večino, da v parlamentu ne bi bili več preglasovani pri nekaterih ključnih stvareh," je ocenil poslanec.

 

Na vprašanje voditelja, da so nekateri nad delom EPP razočarani in kaj meni o tem, je dr. Milan Zver pojasnil, da je novi predsednik CDU prekinil s tradicijo leve politike s strani Angele Merkel, ki je bila v marsikaterem pogledu bolj blizu levici kot desnici (kar se tiče zelenih politik, energetske politike, migracij, gospodarstva, kmetijstva …). "Gospodarstvo je prepozno videlo, da bo premik na levo in pretirana prenova slaba za gospodarstvo," je ob tem komentiral poslanec, ki je tudi prepričan, da bo desna koalicija na deželnih volitvah v Nemčiji tokrat vseeno bolj uspešna kot na preteklih volitvah.

 

Dr. Milanu Zveru tudi ni bilo všeč, da so pri EPP dobili navodila, naj v EP nikoli ne glasujejo v skladu s predlogi ID, čeprav so imeli nekatera dobra stališča, medtem, ko na primer leve stranke nenehno sklepajo kompromise in zavezništva s povsem skrajno levico, med drugim tudi s komunisti. Tudi Evropske komisije po njegovih besedah, čeprav so bili komisarji iz EPP, ne vodi EPP, temveč jo vodijo levosučni evrokrati, ki jih je v Evropski komisiji velika večina.

 

Po besedah evropskega poslanca se trenutno v zakulisju na ravni EU dogajajo velike stvari, osredotočenih na vprašanja, ali naj se razvija še več skupnih politik, ali naj se glasuje z veliko večino, ali kako drugače. Dr. Zver je proti predlogu ukinitve veta. "Če naj bi o nečem odločala kvalificirana večina, bi to bil velik udarec za slovensko suverenost – Sloveniji namreč veto daje veliko moč," je povedal poslanec. Po njegovih besedah se lahko uporaba veta morda omeji na določenih področjih (morda na področju obrambe), kar pa že sedaj omogoča Lizbonska pogodba. "Liberalci pa bi ukinili Svet, veto in glasovanje v državah članicah in bi namesto tega uvedli nekakšen voljen senat. Če bi se to zgodilo, bi to močno spremenilo filozofijo EU, ki so si jo zamislili ustanovni očetje EU in vse to pelje v neko bruseljsko evropsko super-državo. Predlogi levice gredo v smer, da EU ne bi bila več zveza držav in državljanov, temveč naddržava, in to je tudi eden od razlogov, da levica na naslednjih evropskih volitvah ne sme zmagati," je bil jasen dr. Zver.

V nadaljevanju je pogovor tekel o migrantski krizi. Dr. Milan Zver pravi, da se Evropa iz migrantske krize leta 2015 ni nič naučila, levi pol politike še danes še vedno vabi ilegalne migrante na evropsko ozemlje. "Imeli smo dovolj časa, da bi lahko zajezili ilegalne migracije, na primer s pomočjo v državah izvora, kar EU tudi dela, tudi preko skrbniških skladov, kjer se bo državam namenilo 79 mlrd evrov. Torej skuša se ustvariti  pogoje življenja v državah izvora tako, da ljudje ne bi imeli želja priti v EU," je povedal poslanec. Drug mehanizem zajezitve ilegalnih migracij predstavlja Frontex in varovanje zunanje meje EU. "Neverjetno je, kako počasna je Evropska komisija pri tem. Ne zmore zbrati 10.000 uradnikov s policijskimi pooblastili in opremo, da bi zaustavili tihotapce pri njihovem delu," je bil kritičen dr. Zver, ki je Evropski komisiji na tem področju namenil negativno oceno.

Poslanec tudi meni, da bo morala Italija začeti migrante vračati v države izvora, ker ni pripravljenosti drugih držav, da bi te migrante sprejeli. Prepričan je, da je tihotapljenje migrantov dobro organiziran projekt, v katerem sodelujejo tako NVO-ji kot tajne službe. "Ni naključje, da se je novi val migracij zgodil ravno sedaj, ko je Melonijeva pripravljala neko bolj normalno politiko na področju migracij," je dejal poslanec, ki rešitev ne vidi v tem, koliko bo kdo vzel ilegalnih migrantov, temveč je treba migracije zajeziti. "Zunanja meja EU je prepustna in Slovenija lahko zelo hitro postane migrantski žep s temi deset tisoč migranti, če Italija in Avstrija popolnoma zapreta meje. Vprašati je treba slovensko vlado, ki je podirala ograjo, zakaj je to naredila, zakaj ni postavila vojske na mejo," je bil jasen poslanec. "Mi imamo sedaj opraviti z nezakonitimi migracijami in dejansko se je varnost zmanjšala, zlasti na jugu države, tam od koder prihajajo. Tu bi vlada res morala bolj poskrbeti za ljudi. Nekaterim, ki so v urbanih središčih, ki ne videvajo migrantov, je verjetno vseeno oziroma tega še ne čutijo ilegalnih migracij kot problem. Se pa tudi v Evropski uniji že govori,  da se stopnja varnosti znižuje, stopnja kriminala, ki je povezan z nezakonitimi migranti, se povečuje. To so dejstva," je povedal dr. Zver. Po njegovih besedah je ena ključnih rešitev močna zunanja meja. "Institucije, ki so vzpostavljene, plačane, vodene s strani Evropske unije, morajo opravljati svojo nalogo. Seveda ob tem morajo biti opravljene naloge tudi na nacionalni ravni, kot smo rekli, države članice, ki ne morejo sedaj, če ni schengenske meje, reči, da nismo mi krivi in da to ni naš problem. Naš problem je, kako bomo varovali vsak meter slovenske meje, kajti tukaj ne gre za migrante nasploh, ampak gre za nezakonite migrante, ki jih tihotapci vodijo v Evropsko unijo. Torej gre za kriminalno dejanje in tu bi se morali odločneje spopasti - tukaj pa res bolj nacionalne države ravno s temi tihotapskimi mrežami," je bil jasen dr. Zver.

Na koncu pogovora sta se evropski poslanec in voditelj dotaknila še knjig Volilne prevare Foruma Sao Paulo in Forum Sao Paolo, za kateri je dr. Zver napisal spremno besedo. Poslanec  dr. Zver pravi, da sta knjigi Volilne prevare in Forum Sao Paulo morali nastati. V prvi knjigi avtor opisuje taktike kulturnih neomarksistov za prevzem oblasti in kako skušajo oblastniki v Južni Ameriki z ideološko injekcijo ljudi pripraviti do tega, da bi glasovali za njihove stranke ter gibanja, v drugi knjigi pa avtor analizira konkretne volilne prevare (na primer prirejanje volilnih imenikov, ipd.).

Dr. Milan Zver je ob tem opozoril tudi na prve slovenske volitve  (Kučan – Pučnik), kjer je kar 11% volilnih lističev bilo neveljavno izpolnjenih. "To je velik odstotek in takrat so vsi to sprejeli kot normalno, ker da ljudje niso vešči. Mogoče bi bilo drugače, če bi bili bolj pozorni na to," je povedal dr. Zver in dodal, da bi potrebovali nek model nadzora in zagotavljanja poštenosti volitev. "V SDS se trudimo, da ko se šteje glasove v volilnih okrajih, da izvajamo vzporedno štetje, a to velja samo za naš del volilnega telesa, bi bilo pa treba ugotoviti nek način, da bi ljudje zaupali v volitve, ker če ne zaupamo, je demokracija na preizkušnji," je povedal poslanec. Ob tem je izpostavil tudi izjemno visoko udeležbo na predčasnih volitvah, kjer ni nadzora nad volilnimi skrinjicami. "Ta del volitev je zadnja leta zelo narastel, morda so ugotovili, da se tudi tu da resnično goljufati, je dejal dr. Zver. Nenazadnje je še poudaril, da je pomembno tudi financiranje volilnih kampanj, kjer sodelujejo tudi tuje države. "V Evropskem parlamentu smo, na primer, sprejeli resolucijo o Iranu, kjer piše, da so iranske tajne službe močno vpletene v transfer mamil v Evropsko unijo. Sam pa sem črni listi Irana samo zato, ker sem podprl iransko demokratično gibanje, ki se bori za mir, pravico in demokracijo v Iranu," je še povedal dr. Zver.