Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Proces proti četverici je bil velika prelomnica v novejši slovenski zgodovini

Na današnji dan mineva 35 let, odkar sta slovenska Služba državne varnosti in vojaška varnostna služba zaradi suma izdaje vojaške skrivnosti aretirali Janeza Janšo in Ivana Borštnerja. Z aretacijama se je pričel sodni proces ali proces JBTZ, ki je sicer v takratnem političnem prostoru poznih osemdesetih let, povzročil pravo prebujenje -  slovensko pomlad.  Sodni proces na vojaškem sodišču brez možnosti obrambe za obtožene je vzpodbudil tudi nastanek Odbora za varstvo človekovih pravic pod vodstvom Igorja Bavčarja in množična zborovanja pod geslom: »Odločno, vendar mirno in dostojanstveno za obrambo svobode in človekovih pravic.«

Čas procesa proti četverici in neposredno po tem je pomenil veliko prelomnico v novejši slovenski zgodovini. Prav takrat so se okrepila prizadevanja za demokratizacijo, spoštovanje človekovih pravic in osamosvojitev Slovenije. Proces je poenotil ljudi različnih prepričanj ter dodatno okrepil težnje slovenskega naroda po neodvisni državi in uvedbi parlamentarne demokracije. V slovenskem prostoru, ki ga je leta 1988 pretresal proces proti četverici in vse močnejše pomladno vrenje proti režimu, so leta 1989 vznikale tudi prve lastovke politične pomladi: nova gibanja in zveze.

Majniška deklaracija je tlakovala pot v samostojnost in začetke demokratične tranzicije. Oblast je odgovarjala z represijo in vse močnejšim delovanjem tajne politične policije. Jeseni 1989 se je slovenska demokratična opozicija povezala v Demos, ki je naslednje leto mogočni režimski mašineriji navkljub zmagal na volitvah. Znani svet je pokal po šivih, saj komunistične diktature za železno zaveso niso bile več kos mogočnemu hrepenenju po svobodi in demokraciji.

Od časa procesa proti četverici je naša država dosegla osamosvojitev, vstop v EU, OECD, Severnoatlantsko zavezništvo. Smo enakovreden partner velesilam in enakovreden igralec  na mednarodnem političnem parketu. Tega se kot narod premalo zavedamo, še posebej, ko našo zunanjo politiko vodijo predstavniki leve politične provinience, ki naš mednarodni ugled in položaj vztrajno zmanjšujejo z nepremišljenimi dejanji in ravnanji.

Kljub nekaterim stranpotem aktualne oblasti, pa bi se danes rad zahvalil vsem tistim, ki so takrat, pred 35 leti, stopili skupaj in se borili za vrednote demokratičnega sveta ter za pravičnost in svobodo. Njihova predanost in pogum sta bila ključna za obrambo naših demokratičnih pravic.

Žal današnji čas nosi nekatera zlovešča znamenja, da bo treba vzdušje in filozofijo izpred 35 let v slovenski javnosti ponovno prebuditi, zato naj bo današnji dan opomnik, da je to, kar se je zgodilo pred 35 leti, nekaj izjemno veličastnega v slovenski zgodovini, ker je rodilo slovensko pomlad, demokracijo in svobodo in da je za te vrednote vredno nenehno vztrajati in se boriti.