Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver poziva iranski režim naj preneha z usmrtitvami nedolžnih ljudi

Evropski poslanec dr. Milan Zver se je danes odzval na vest, da so v Iranu usmrtili Navida Afkarija, iranskega prvaka v rokoborbi. Na družbenih omrežjih je zaokrožil posnetek, v katerem Afkari trdi, da je krivdo priznal zaradi mučenja. 27-letnega rokoborca so z obešanjem usmrtili v mestu Shiraz na jugu države. 

Evropski poslanec je zapisal, da so v Iranu usmrtili nedolžnega mladega človeka, ki si je prizadeval za demokracijo, mir in svobodo. "Strogo obsojam množične kršitve človekovih pravic v Iranu in pozivam iranski režim naj nemudoma preneha z usmrtitvami nedolžnih ljudi," je navedel evropski poslanec.

Nad usmrtitvijo je ogorčena tudi mednarodna športna skupnost. Združenje športnikov sveta z več kot 85.000 člani je sporočilo, da je Afkari nepravično postal tarča zaradi sodelovanja v protestih leta 2018. Pozvali so tudi k izključitvi Irana iz športnih tekmovanj po svetu, če bi Afkari bil usmrčen. "Zelo smo razburjeni, da prošnje športnikov z vsega sveta in vsa prizadevanja IOC-ja niso dosegla cilja," so zapisali ob usmrtitvi. Tudi ameriški predsednik Donald Trump je Iran pozval k pomilostitvi Afkarija.