Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: "Podprl sem predlog ELS/EPP, ki bo resnično pripomogel k čistejšemu zraku v EU"

Tretjega februarja 2016 je večina poslancev v Evropskem parlamentu zavrnila predlog levice, ki je želela zaustaviti uvedbo novih testov za emisije dušikovih oksidov (NOx) v izpuhu dizelskih vozil.

Tako imenovani RDE test (real driving emissions) bo namreč pokazal, kakšen je dejanski nivo emisij nastalih med vožnjo in ne v laboratorijskih pogojih, kot je bilo to merjeno do sedaj.

S tem bodo onemogočene manipulacije proizvajalcev avtomobilov, kot jih je pred meseci razkril Volkswagnov škandal.

Kritiki menijo, da je Parlament ob tem dovolil previsok nivo emisij NOx. A če bi se potegovali za nižji nivo, bi uničili težko doseženi kompromis med Evropsko komisijo in državami članicami in bi za dodatnih nekaj let zaustavili sprejem novih testov.

Večina poslancev je menila, da bi zaustavitev uvedbe novih testov prinesla državljanom več škode kot koristi.

Dr. Milan Zver je, tako kot njegovi slovenski kolegi iz ELS/EPP, glasoval za to, da se novi testi, ki bodo potekali v realnih pogojih, sprejmejo čim prej.

Glede na realno trenutno stanje na evropskih cestah bo predlog Evropskega parlamenta pripomogel k močnemu znižanju emisij v naslednjih letih. Dejstvo je namreč, da so na evropskih cestah vozila, ki v povprečju izpustijo 4-5x več dušikovih oksidov na kilometer, kot je dovoljeno.

Poleg tega je Evropska komisija že predlagala tudi dolgoročno reformo sistema za homologacijo in tržni nadzor motornih vozil v EU, dodatno letno preverjanje zakonodaje na tem področju, sistem, ki bo zagotavljal jasnost podatkov v certifikatih, neodvisnost regulatornih organov v državah članicah in druge dodatne varovalke.

Dr. Milan Zver je po glasovanju poudaril, da bo hitra uvedba novih testov, za katero se je zavzel, veliko bolj pripomogla k kvaliteti zraka v EU, kot pa teoretično znižanje emisij.

"Vsi si namreč želimo čim hitrejše znižanje emisij, le da si levica prizadeva za znižanje na papirju, predlog ELS/EPP pa bo resnično pripomogel k čistejšemu zraku v Evropski uniji."