Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver podpira belorusko opozicijsko gibanje

V Belorusiji so vse od predsedniških volitev 9. avgusta 2020 dalje potekali množični protivladni protesti. Tudi Evropska unija od oktobra 2020 postopoma uvaja omejevalne ukrepe zoper Belorusijo. Ukrepi so bili sprejeti kot odziv na goljufije v okviru predsedniških volitev avgusta 2020 v Belorusiji ter ustrahovanje in nasilno zatiranje miroljubnih protestnikov, članov opozicije in novinarjev.

Na seznamu sankcij proti Belorusiji je zdaj skupaj 88 posameznikov in 7 subjektov. Med njimi so beloruski predsednik Aleksandr Lukašenko, njegov sin in svetovalec za nacionalno varnost Viktor Lukašenko, pa tudi drugi ključni predstavniki političnega vodstva in vlade, člani pravosodnega sistema na visoki ravni in številni pomembni gospodarski akterji. Za navedene posameznike je bilo ugotovljeno, da so odgovorni za zatiranje in ustrahovanje mirnih protestnikov, članov opozicije in novinarjev po predsedniških volitvah leta 2020 v Belorusiji, pa tudi za kršitve volilnega procesa.

Predstavniki ljudskega veleposlaništva Belorusije v Sloveniji pa tokrat sporočajo, da želi Aleksander Lukašenko Vsebeloruskemu državnemu zboru dati status ustavnega organa, s pomočjo katerega bo lahko brez referenduma utrdil rezultate preteklih volitev in sprejel spremembe ustave. Dejanski dnevni red srečanja je priprava naslednjega ustavnega puča, ki bo lahko privedel do uradne konsolidacije uradnikov in poslancev kot edinega vira moči namesto ljudstva Belorusije

Vse beloruske demokratične sile si skupaj prizadevajo, da tako imenovani Vsebeloruski državni zbor in njegove odločitve ne bodo priznani niti znotraj države niti na mednarodnem prizorišču.

Evropski poslanec dr. Milan Zver se tako pridružuje pozivu ljudskega veleposlaništva Belorusije v Sloveniji in podpori beloruski civilni družbi, kar izraža z izjavo, da:

1. Tako imenovani Vsebeloruski državni zbor ni v skladu s pravnimi normami in nobena njegova odločitev ne bo priznana na mednarodni ravni.

2. Poskus sprejetja sprememb ustave skozi skupščino bi bil ocenjen kot državni udar in ostro obsojen.

3. Skupščine ni mogoče šteti za dialog med oblastjo in beloruskim ljudstvom, ker delegate skupščine ne predstavljajo beloruske civilne družbe, voditelji priznani s strani ljudstva pa so še vedno v zaporu ali prisiljeni v emigracijo.

Evropski poslanec dr. Milan Zver v celoti podpira belorusko demokratično opozicijo in civilno družbo v njihovih prizadevanjih za demokracijo, svobodo, pravičnost in spoštovanje človekovih pravic in vse podobno misleče poziva k podpori z izjavo, ki jo lahko izrazite na slovenia@belarusabroad.org.