Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver ob 60. obletnici skupne kmetijske politike

Leos mineva 60 let od uvedbe skupne kmetijske politike EU. Tudi v Evropskem parlamentu bodo obeležili to obletnico s pričevanji evropskih kmetov in kmetic ter upravičencev in upravičenk.

Sredi januarja 1962 je bila podpisana uredba, s katero je bila uvedena skupna kmetijska politika (SKP) ter posledično sploh prva skupna pravila za kmetijstvo v EU. Politika se od takrat razvija in prilagaja novim tržnim pogojem in zahtevam, pa tudi izzivom, kot so podnebne spremembe.

SKP EU pri šestdesetih podpira odprti trg za evropske agroživilske proizvode, ki državljanom in državljankam zagotavlja visokokakovostno in cenovno dostopno hrano. Prispeva tudi k ohranjanju nekaterih najvišjih varnostnih in okoljskih standardov za agroživilske proizvode na svetu ter pomaga kmečkim skupnostim, da lahko ostajajo dinamične.

Kmetijski sektor EU že od začetka pandemije COVID-19 dokazuje, kako odporen je. EU je hitro prilagodila nekatera pravila v okviru uredb SKP, da bi pomagala kmetom po vsej EU, ki se soočajo s težavami, ter s sprejetimi ukrepi zagotovila, da distribucija hrane ni zastala.
Po zaslugi teh ukrepov lahko kmetje v EU tudi med krizo še naprej proizvajajo kakovostno, varno in cenovno dostopno hrano.

Ob praznovanju 60. obletnice skupne evropske kmetijske politike so se nekatere poslanke, pa tudi poslanci, oblekli v svoje narodne noše. "Kulturna raznolikost že, a lepota je skupna vsem narodom. Čestitam!," je ob tem zapisal dr. Milan Zver.