Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: "Namesto ihte pri integraciji bi bilo bolje utrjevati evropsko pripadnost"

Evropski parlament je v torek, 14. februarja, na plenarni seji v Strasbourgu razpravljal o prihodnosti Evrope in o predlogu resolucije o morebitnem razvoju in prilagoditvi institucionalne ureditve Evropske unije.

V razpravi je sodeloval tudi vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu dr. Milan Zver. Spomnil je, da je pred natanko stotimi leti je umrl avstro-ogrski cesar Franz Jožef. "Takrat je divjala vojna. To je bil čas, ko so prevladale centrifugalne sile: razpadale so države, rojevali so se totalitarni in avtoritarni režimi, na desetine milijonov je bilo pobitih. V 20. stoletju je vladala kultura strahu in smrti," je dejal.

"Vsaj na zahodu je pred 60 leti z nastankom Unije prevladala kultura življenja, miru in blaginje. A na žalost ne trajno. Kriza v zadnjih letih ponovno obrnila tok zgodovine. Ekstremizem je ponovno 'in'. Deja vu?" je opozoril.

V razpravi je izrazil upanje, da naj razprava spodbudi razmišljanje o naši skupni usodi. "Premalo nas je, da bi se delili; manj kot 10% v svetovnem merilu. Tisti, ki nas delijo, so dobro definirali svoje cilje. Kaj pa mi, ki se imamo za potomce t.i. racionalistične civilizacije? Neprizadeto in nemočno spremljamo situacijo. To je znak za alarm!" je dejal.

"Bolj kot ihta, da še naprej krepimo skupne strukture in politike EU, bi bilo koristneje, če bi utrjevali evropsko pripadnost, zavezo, identiteto. Šele na tako utrjeni podlagi lahko zgradimo kasneje kaj več," je še povedal dr. Zver.