Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver na pogovorih z učitelji o pomenu kakovosti izobraževanja in konkretnih prednostih programa Erasmus+

Evropski poslanec dr. Milan Zver se je v petek, 31. januarja 2020, v Hiši Evropske unije v Ljubljani, v okviru prenovljenega izobraževalnega programa Šola ambasadorka Evropskega parlamenta in Evrošola udeležil izobraževalnega seminarja in pogovora z učitelji. Omenjeni program je namenjen ozaveščanju in izobraževanju dijakov in učiteljev o Evropski uniji in z njo povezanih temah. Letos v programu sodeluje že 60 slovenskih srednjih šol in več kot 140 učiteljev, njihovi dijaki pa skozi  vse leto preko različnih aktivnosti širijo svoje znanje o delovanju EU in aktualnih evropskih tematikah. Med projektom se učitelji udeležijo dveh izobraževalnih seminarjev, namenjenih poglobitvi poznavanja EU, evropskih tem in interaktivnih metod poučevanja ter krepitvi motiviranosti učiteljev za poučevanje evropskih vsebin.

Dr. Milan Zver je v pogovorih z učitelji spregovoril o aktivnem državljanstvu mladih, o prihodnosti programa Erasmus+ in o problematiki izobraževalnega sistema v Sloveniji. Nekaj besed pa so sogovorniki namenili tudi pomenu črpanja evropskih sredstev.

V pogovorih, ki so bili vsi po vrsti izjemno zanimivi, so učitelji dr. Zveru predstavili konkretne težave in izzive, s katerimi se soočajo pri pripravljanju projektov v okviru programov Erasmus+, zelo dobro pa so predstavili tudi, kako sami vidijo pomen odprte šole za vse, kako pomembno je izobraževanje vrednot, funkcionalne pismenosti ter pomena človeškega potenciala. Dr. Milan Zver se je z učitelji strinjal v njihovih navedbah ter ocenil, da je v šolah izjemno  pomembna kakovosti izobraževanja. V luči tega je spregovoril tudi o modernizaciji šolstva, pri čemer je izrazil mnenje, da šolski kurikuli ne morejo biti zapisani enkrat za vselej, temveč morajo biti odprti za spremembe in dopolnitve. »Nove in nove informacije prihajajo in kurikul bi se moral dopolnjevati ter biti odprt,« je še povedal dr. Zver. Ob tem je izpostavil tudi nekatere prednosti dualnega sistema kot ga poznajo v Nemčiji in Avstriji in izpostavil pomen povezanosti izobraževalnega sistema in gospodarstva. Po njegovem mnenju je pomembno, da izobraževalni sistem nudi ustrezna znanja in prakso za delo v gospodarstvu.

S poslancem pa so učitelji spregovorili tudi o tem, kaj pomeni trikratno povečanje sredstev za program Erasmus+, saj je dr. Zver glavni pogajalec Evropskega parlamenta za povečanje teh sredstev. Kot je pojasnil poslanec, so pogajanja za trikratno povečanje sredstev, ki potekajo v trialogu, izjemno zahtevna. »Čeprav je na začetku kazalo, da trikratno povečanje sredstev ne bo problematično, nenazadnje se je za to zavzela tudi predsednica Evropske komisije, pa smo pod finskim predsedovanjem prišli tudi do ideje o zgolj 48% povečanju sredstev,« je dejal poslanec in dodal, da pogajanja še niso zaključena, da pa se prav zaradi višine predvidenih finančnih sredstev za program Erasmus+ pod vprašaj postavlja delovanje treh velikih iniciativ - Discover EU, evropske univerze in poklicni centri odličnosti. Poslanec je poudaril, da je končni cilj vseh treh omenjenih iniciativ povečanje participacije mladih in da če ne bo šlo drugače, bodo poskušali najti nove finančne vire za te projekte.

Ko so se z učitelji pogovarjali o črpanju evropskih sredstev, je poslanec izpostavil nekatere dobre športne in infrastrukturne projekte, ki so bili v preteklosti financirani s strani EU, kot na primer stadion Ljudski vrt, Nordijski center Planica, športni center na Pokljuki ter na Rogli, pri čemer je poudaril, da je financiranje gradnje nove športne infrastrukture pomembno za vse generacije. Prav tako pa je izrazil razočaranje nad tem, da se včasih zdi, da smo pri črpanju evropskih sredstev slabi, ker nekateri uradniki ne želijo vlagati energije v pridobivanje evropskih sredstev, saj ocenjujejo, da bi to zanje pomenilo preveč dela. Poslanec dr. Zver je še dejal, da bi evropska sredstva lahko s pridom črpali za gradnjo domov za ostarele, pri čemer je ponudil primerjavo s Hrvaško.

Ker so bili na pogovorih prisotni tudi učitelji iz zamejstva, je bilo kar nekaj časa namenjenega tudi čezmejnim projektom. Nenazadnje pa je evropski poslanec dr. Milan Zver z učitelji spregovoril tudi o pomenu politične participacije mladih in raziskavah o tem, kako politično aktivni so mladi v drugih evropskih državah v primerjavi s Slovenijo. »Žal pri nas pri mladih pogosto slišimo misel, saj moj glas na volitvah nič ne pomeni, kar seveda ne drži – vsak glas je pomemben in vsak glas lahko nekaj spremeni. Tega pa se bolj zavedajo mladi v drugih evropskih državah,« je še povedal dr. Zver.