Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Koronavirusna kriza je Evropsko unijo močno povezala

Po zadnjem letošnjem zasedanju Evropskega parlamenta so se na Radiu Ognjišče v predprazničnem pogovoru na daljavo povezali tudi z evropskim poslancem dr. Milanom Zverom.

Kot je dejal dr. Zver je bilo leto 2020 posebno, veliko se je spremenilo tudi v delovanju evropskih ustanov, kljub temu pa so evropski poslanci uspeli na daljavo sprejeti ključne ukrepe, ne le za naslednjo evropsko finančno perspektivo, ampak tudi sveženj za okrevanje Evropske unije po pandemiji. "Gre za več kot 700 milijard evrov sredstev, ki bodo državam članicam pomagale pri izhodu iz gospodarske krize in socialnih stisk, ki so nastale ali pa bodo nastale kot posledica koronavirusa," je povedal evropski poslanec.

"Mislim, da še nikoli nobena stvar ni tako močno povezala EU kot ravno ta kriza. Tudi za to žanjemo uspehe. To, da bomo že pred novim letom začeli cepiti, zlasti najbolj ranljive in najbolj nujno potrebne, je velik rezultat. In glavno načelo pri tem je, da nihče ne sme ostati zadaj. Torej, da se ne bi dogajalo, da nekatere države ali družbeni sloji dobijo cepivo, drugi pa ne. Vsak bi moral imeti enak dostop do cepiva,« je povedal poslanec o prizadevanjih Evropske unije v boju proti pandemiji covida-19, vključno z nakupom in dobavo cepiva.

Na vprašanje o tem, kaj prihod nove ameriške administracije pod vodstvom demokrata Josepha Bidna pomeni za prihodnost transatlantskih odnosov med ZDA in EU, je dr. Zver odgovoril, da je prepričan, da bo nova administracija poskušala te odnose izboljšati. "Predvsem zato, ker so bili ti odnosi zadnja leta močno poškodovani," je ocenil. "EU nujno potrebuje boljše odnose z ZDA, te odnose moramo krepiti, drug drugemu ne smemo biti tekmeci," je še dodal dr. Zver, ki obenem ocenjuje, da je za slabšanje odnosov odgovorna že Obamova administracija, ki je naredila nekaj ključnih napak. "Predvsem, na primer, na področju trgovinskega sporazuma oziroma TTIP, ki je propadel. To je bila velika napaka in upam, da bosta obe strani pristopili k snovanju novega sporazuma,« je dejal evropski poslanec in ocenil, da je to zelo pomembno tudi zato, ker "če sodelujemo, s tem sodelovanjem pridobimo tako EU kot ZDA."

Dr. Zver je tudi stalni poročevalec Evropskega parlamenta za program Erasmus+,ki podpira izobraževanje, usposabljanje, mlade in šport v Evropi. V letošnjem letu so se sklenila pogajanja med Evropskim parlamentom, Evropskim svetom in Evropsko komisijo o prihodnjem sedemletnem programu, ki so bila po besedah poslanca »dokaj trda, huda, napeta«. Ob tem je poslanec spomnil, da se je v času koronakrize bilo težko pogajati o dobrobitih Erasmus+ programa, ker je v tem letu praktično zamrl. Ekipa dr. Zvera je bila kljub temu, da je poslanec v določeni točki pogajanja zaustavil, med prvimi pogajalskimi ekipami Evropskega parlamenta, ki so dosegle politični dogovor. "Na koncu lahko rečem, da smo dosegli veliko, okrog 26 milijard evrov, to je velik denar. S tem denarjem bomo lahko še bolj vključevali ’erasmusovce’ v razne oblike dela, prav tako pa smo vključili tri nove velike pobude, kot so evropske univerze, poklicni centri odličnosti in pa Odkrivaj EU. Slednji je znan program iz pilotnega obdobja, v katerem se vsak, ki je star 18 let, lahko poteguje za brezplačno vozovnico za vlak in lahko prosto potuje po Evropi," je spomnil dr. Zver.

V pogovoru je evropski poslanec spregovoril tudi o prizadevanjih slovenske vlade za zajezitev širjenja virusa ter omilitev posledic epidemije v gospodarstvu in družbi. "V sedmih proti-koronskih paketih se je vlada dotaknila vseh družbenih slojev; študentje so dobili svoj univerzalni dohodek, za upokojence je bil sprejet krizni dodatek, torej za vse rizične skupine, ki so bile najbolj ogrožene, je vlada lepo poskrbela," je poudaril evropski poslanec. Prav tako je vlada z omenjenimi ukrepi kisik za delovanje zagotovila tudi gospodarstvu. "Država je s svojo regulativo izboljšala situacijo na raznih področjih," je povedal evropski poslanec, ki obenem dodaja, da si ne predstavlja, kakšno bi bilo soočenje s krizo, če bi Slovenijo v tem času vodila neodgovorna vlada. "Poznam način dela predsednika vlade in tudi njegove zahteve in vem, da je ministre močno vpel v delo pri obvladovanju krize. Da smo se dobro odzvali, nam priznavajo tudi znotraj EU," je povedal evropski poslanec.

Na vprašanja o osamosvojitvenih časih in tem, da se bliža 30. obletnica samostojnosti države, je dr. Zver ocenil, da je pred 30 leti Slovenke in Slovence povezovala Slovenija, torej domovina. "Želeli smo samostojno državo, samostojno pot in moderno družbo ter strukture, kot so demokracija, pravna država. Ko smo že imeli samostojno in priznano državo, je občutek pripadnosti narodu ali državi nekoliko upadel;" je povedal dr. Zver in dodal, da smo vrsto let imeli dokaj nihilistične vlade, ki jim vrednote osamosvojitve niso veliko pomenile, in to se vleče še danes. "Malo strank je, za katere bi lahko rekli, da jim vrednota domoljubja nekaj pomen," je dejal evropski poslanec in opozoril, da danes žal nimamo veziva, ki bi segalo od leve in desne in ki bi dalo vedeti, da se za nekaj skupnega splača boriti. "Desno-sredinske stranke skušajo negovati in gojiti vrednote, ki so nas vodile v času osamosvajanja Slovenije, imamo pa tudi nekatere stranke, ki jim samostojna Slovenija ni bila intimna opcija, njihovo delo pa vodi le interes," je poudaril evropski poslanec.

"Želim si, da bi slovenski vzgojno izobraževalni sistem in medijski sistem, ki vplivata na oblikovanje političnih prepričanj in vrednot, zgodovinske mejnike, ki so imanentni naši državi, prikazovali na korekten način. Majhni narodi moramo bolj skrbeti za to, da poudarimo svojo sui generis posebnost znotraj globalne skupnosti," je zatrdil dr. Zver. Nenazadanje je še dejal, da bo vlada v prihodnjem letu zagotovo namenila vso potrebno pozornost 30. obletnici samostojnosti in 30. obletnici zmage v vojni za Slovenijo.