Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver Komisiji: "Ali bi uredba o ukrepih za evropski enotni trg elektronskih komunikacij ob prenosu v nacionalno zakonodajo zmanjšala visoke standarde slovenske zakonodaje?"

Komisar Oettinger je v odgovoru pojasnil: "Države članice lahko ohranijo nacionalne ukrepe, ki zagotavljajo ukrepe za zagotavljanje večje preglednosti v odnosu do končnih uporabnikov in presegajo področje uporabe".

"Slovenija je konec leta 2012 sprejela Zakon o elektronskih komunikacijah, ki zelo dobro opredeljuje pojem nevtralnosti interneta in navaja pravila zanjo. Veljavni zakon, podobno kot nizozemski, predvideva višje in strožje standarde, kot jih predvideva kompromisni predlog uredbe o ukrepih za evropski enotni trg elektronskih komunikacij," je v poslanskem vprašanju Evropski komisiji zapisal dr. Milan Zver. "Ali bi sprejeta uredba o ukrepih za evropski enotni trg elektronskih komunikacij ob prenosu v nacionalno zakonodajo nujno zmanjšala visoke standarde slovenske zakonodaje?" je vprašal in dodal: "Ali bi se slovenska vlada, kljub nižjim standardom uredbe, lahko odločila za višje standarde, ki so predvideni v sklopu aktualne slovenske zakonodaje s področja elektronskih komunikacij?"

Evropski komisar Günther Oettinger je odgovoril, da Uredba o enotnem trgu telekomunikacij v zakonodajo EU zapisuje zavezujoča pravila o omrežni nevtralnosti, ki jih na zahtevo državljanov in drugih končnih uporabnikov neposredno izvršujejo nacionalna sodišča in regulativni organi. "Materialne določbe uredbe o enotnem telekomunikacijskem trgu glede odprtega internetnega dostopa (člen 3) določajo popolno uskladitev, s čimer se zagotavlja, da imajo vse zainteresirane stranke – državljani, ponudniki vsebin, aplikacij in storitev ter ponudniki storitev internetnega dostopa – korist od resnično skupnih pogojev za dostop do spletnega gradiva in njegovo razdeljevanje ter za poslovanje omrežij internetnega dostopa na enotnem digitalnem trgu. Pravila držav članic morajo biti skladna z uredbo. Države članice lahko ohranijo nacionalne ukrepe, ki zagotavljajo ukrepe za zagotavljanje večje preglednosti v odnosu do končnih uporabnikov in presegajo področje uporabe člena 4 uredbe o enotnem telekomunikacijskem trgu, saj ta določa minimalno uskladitev," je zapisal. 

"Če države članice ugotovijo, da nekatere nacionalne določbe, ki veljajo že pred začetkom veljavnosti uredbe, niso v skladu s členom 3(2) in (3) uredbe, lahko te določbe ohranijo do 31. decembra 2016. To jim omogoča dodatno obdobje 8 mesecev po datumu začetka uporabe določb o omrežni nevtralnosti (30. april 2016) za prilagoditev svojih nacionalnih sistemov," je še poudaril Evropski komisar Oettinger.