Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Komisarka Jourova se je politično vmešala v odprt zakonodajni postopek

Evropski poslanec dr. Milan Zver je bil gost oddaje Intervju na Nova24TV, kjer je spregovoril o dogajanju glede obiska komisarke Vere Jourove v Sloveniji in njenem vmešavanju v postopek glede zakona o RTV, pa tudi glede njenih političnih pritiskov in vmešavanje v področje države članice, ki ni v pristojnosti Evropske komisije. V oddaji je bilo tudi govora o delovanju demokracije, pa o preteklih dosežkih dr. Zvera in prihodnjih načrtih. Govora je bilo tudi o medijski zakonodaji in nasploh delovanju medijev ter evropskih institucij v preteklem mandatu.

Kot je poudaril evropski poslanec njegov namen v zgodbi s komisarko Vero Jourovo ni doseči neko moralno zmago, "temveč želim, da se prikaže princip, po katerem Evropska komisija ne sme funkcionirati, to je uzurpacija pristojnosti in popolna ignoranca načela subsidiarnosti." "Jourova se je namreč vmešala v zakonodajni proces, ki je tekel v Sloveniji, in v področje, ki je suvereno področje vsake države članice," je bil jasen poslanec, ki je prepričan, da se kaj takšnega v prihodnje zagotovo ne sme dogajati. Poslanec je izpostavil še, da je komisarka Vera Jourova v svojih opomnikih imela zapisano laž, in sicer da je medijska svoboda v Sloveniji okrnjena, ko so na oblasti desne stranke. "Medijska svoboda pada, kadar so pri nas na oblasti leve stranke. Na to kaže tudi indeks medijske svobode, ki ima vrsto objektivnih kazalcev, in kjer pod levimi vladami na indeksu vedno nazadujemo," je bil kritičen poslanec.

"O mojem delu v Evropskem parlamentu se je v Sloveniji bolj malo poročalo, v Evropi pa me bolj poznajo, predvsem po mojem delu poročevalca za Erasmus+ in za skrbniške sklade. Verjetno sem imel od slovenskih poslancev finančno najtežje politične funkcije. Gre ne le za program Erasmus+, ki je finančno ovrednoten na 30 milijard evrov, pri čemer sem s pogajanji uspel podvojiti sredstva za ta program, ampak tudi za skrbniške sklade, kjer finančno pomagamo tretjim državam," je povedal poslanec. Izpostavil je tudi svoje delo na področju zunanje politike, manjšin, sprave, kjer si je prizadeval za postavitev obeležja po vojni pobitih v Sloveniji. Omenil je še svojo pomoč iranski opoziciji, zaradi katerega ga je avtokratski iranski režim dal na črno listo oziroma ga označil za terorista.  

"Evrokrati imajo ogromno idej na različnih področjih. Zelo radi ustvarjajo različne gremije, s posamezniki iz držav članic, ki bodo delali poročila in opozarjali države članice, kaj je narobe in kaj dobro. Sam sem proti tovrstnim poročilom, ki so običajno izkrivljena, v njih se uporabljajo tudi dvojna merila," pa je o idejah evrokratov povedal poslanec. Ob tem je izpostavil nedavno sprejeti akti o medijski svobodi, ki bo okrnil svobodo medijev, ne pa jo povečal.