Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Ko so ljudje v stiski, mora politika tudi znati priskočiti na pomoč

Evropski poslanec dr. Milan Zver je bil gost oddaje Tema dneva na Nova24TV, kjer je spregovoril o slovenski zunanji politiki, o programu Erasmus+, pa tudi o njegovih načrtih za prihodnje.
 
Po besedah dr. Milana Zvera se slovenska zunanja politika precej spogleduje z Rusijo. »Nekdanji zunanji minister je bil 13-krat v Rusiji pa niti enkrat v ZDA, kar je jasen dokaz, da se je slovenska zunanja politika preusmerila na vzhod namesto na zahod, čeprav je celo slovensko ljudstvo dalo na treh referendumih jasen ukaz politiki, da so evroatlantske povezave ključne za nas,« je povedal poslanec in dodal, da zadnje leve vlade poskušajo delati v nasprotju z voljo slovenskega ljudstva. »Slovenska zunanja politika se od evroatlantskih povezav ni preusmerila le na Vzhod, ampak tudi na Jug, na Beograd, Teheran, Turčijo. Tudi ostanek bolj socialističnega gospodarstva je usmerjen na vzhod in na jug, na jugovzhod, medtem ko je del gospodarstva vezan na zahod, na Nemčijo, to so zlasti privatna srednje velika podjetja, ki zelo dobro sodelujejo na primer z nemško avtomobilsko industrijo,« je povzel evropski poslanec. 
 
»Slovenska levica precej udriha po Ameriki, to se počne tudi na vsakem partizanskem shodu, kar pa vpliva tudi na odnose. Mi imamo težave postaviti veleposlanika v ZDA in Američani zavlačujejo s postavitvijo veleposlanika v Sloveniji. To je jasen znak, da odnosi med državama niso dobri in krivca za to je treba iskat na slovenski strani,« je prepričan poslanec.
 
Ko je bilo govora o delu v Evropskem parlamentu, je dr. Zver dejal, da si bo zadnji mandat zapomnil po hudih terorističnih napadih, ki smo jih bili deležni v evropskih prestolnicah, tudi v Bruslju in pa seveda po nezakonitih migracijah, ki so močno pritisnile na Evropsko unijo, na evropske narode in prestrašile zlasti manjše narode v Evropi, ki poskušajo ohraniti svojo identiteto, kulturo. »Z migracijami prihaja neka druga kultura, ki je v nekaterih elementih nekompatibilna, nezdružljiva z našo evropsko, ki vendarle temelji na demokraciji, strpnosti, tolerantnosti, enakopravnosti med spoloma, kar ni v jedru vrednostnega sistema ortodoksnega islama in zaradi tega so se ljudje prestrašili. Horde ljudi so nezakonito brez potnega lista prehajale čez naše meje in jaz razumem ljudi, da jih je strah,« je povedal evropski poslanec, ki ga obenem čudi lahkomiselnost vlade in to, da predsednik vlade ne čuti, da bi šel in obiskal kraje ob južni meji, morda ljudem ponudil pomoč. »Takrat, ko so ljudje v stiski, ko je kakšen problem, mora biti predsednik vlade z ministri prvi na licu mesta, da poskušajo reševati situacijo, ne pa, da se izogibajo ali pa problem pometajo pod preprogo,« je poudaril poslanec. 
 
Nato je spregovoril tudi o programu Erasmus+, ki je zgodba o uspehu. »Ko sem pripravljal to poročilo, pa tudi finančno strukturo za naslednje proračunsko obdobje, sem naletel na podporo praktično vseh. Vse politične skupine, razen morda ene, se identificirajo s tem programom in smatrajo, da je zelo dober.Koristi imajo tisti, ki sodelujejo v Erasmus+, to so študentje, dijaki, učitelji, tudi starejši, ne samo mladi, pa tudi univerze. Erasmus+ ne utrjuje samo evropske identitete ali pa občutka pripadnosti Evropski uniji, ampak tudi nacionalne identitete in vključeni v program so veliko bolj integrirani v družbo, bolj uspešni so na trgu dela, tudi v življenju so bolj uspešni, tako da je korist od Erasmus+ vsestranska,« je poudaril poslanec in dodal, da je uspel dobiti zelo močan mandat Evropskega parlamenta, da v pogajanjih s Komisijo in pa Svetom poskuša uveljaviti  velik dvig proračuna na 45 milijard.
 
V nadaljevanju je poslanec spregovoril še o projektu, ki ga je pripravil s svetovnim šahovskim prvakom Garijem Kasparovom, in ki ga je poimenoval »Šah v šole«. »Šah kot igra vnaša nekatere vrline, kreposti igralcem kot je sistematičnost, racionalnost, vztrajnost, ki jih pri življenju, učenju potrebujejo otroci. Ker sem sam hotel nekaj proaktivnega narediti na tem področju, sem kupil nekaj sto šahovskih kompletov, figur in plošč in jih podeljeval slovenskim šolam,« je dejal dr. Zver in dodal, da  danes skuša to akcijo nekoliko razširiti. »Miselne igre, miselne vaje so zelo pomembne v boju proti demenci. Danes se soočamo z demenco, ki postaja prvovrsten zdravstveni izziv. Tudi sam imam družinsko izkušnjo s tega področja in bom poskušal v evropskih institucijah pomagati, da bo demenca dejansko postala ena od prioritet na področju zdravstvene politike in seveda tudi razširjati šah kot neko miselno igro  med starejšimi. To se mi zdi pomembno, tudi za druge ljudi, ki že imajo to bolezen. Nikakor se ne smejo predati in morajo čim več miselno trenirati, «je povedal evropski poslanec.  
 
Dr. Zver je še dejal, da bi v prihodnjem mandatu želel delovati na področju varnosti. »Tu moramo narediti še nekatere korake naprej. Kibernetska varnost in boj proti terorizmu sta dve pomembni temi, tudi  boj proti nezakonitim migracijam bo eden od prihodnjih problemov Evropske unije. Tukaj bomo prav tako morali še naprej delati in usklajevati ukrepe, ki jih je mogoče zagotoviti na evropski ravni in seveda čisto konkretne ukrepe, ki jih morajo izvajati države članice. Če bi države članice bolj sodelovale pred štirimi leti, do teh težav z migranti ne bi prišlo, ne glede na to, kaj bi Bruselj dejal,« je povedal dr. Zver in dodal, da so seveda izzivi tudi drugje. »Tudi na področju gospodarstva in sociale se da marsikaj narediti, predvsem pa je treba znižati razvojne razlike med jugom in severom ter vzhodom in zahodom,« je še povedal evropski poslanec.