Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Javnost si zasluži izvedeti, koliko ustavnih sodišč v EU je obiskala komisarka Vera Jourova

Evropski poslanec dr. Milan Zver je podpredsednici  Evropske komisije, zadolženi za vrednote in preglednost Veri Jourovi, 22. marca zastavil naslednje prednostno poslansko vprašanje: S koliko predsedniki ustavnih sodišč in v katerih državah članicah EU ste se v tem mandatu sestali?

Poslovnik Evropskega parlamenta določa, da mora Evropska komisija na prednostna vprašanja odgovoriti v roku treh tednov. Dr. Milan Zver je s strani Evropske komisije prejel dopis, ki le poglablja sume javnosti o morebitnih političnih pritiskih Vere Jourove na neodvisnost delovanja Ustavnega sodišča. Dopis, ki ga dr. Zver imenuje tudi kot (ne)odgovor, je prejel več kot 4 tedne po roku, ki ga določa poslovnik. 

»(Ne)odgovor  Vere Jourove je sicer zelo poveden. V njem ni navedla podatka, s koliko predsedniki ustavnih sodišč in v katerih državah se je sestala. Odgovorila je le, da se “redno” srečuje s predsedniki ustavnih sodišč. Le zakaj komisarka ne odgovori s konkretnimi podatki? Saj vendarle ne gre za zasebna srečanja, temveč za javno delo komisarke, ki naj bi bilo celo v imenu državljanov Evropske unije. Komisarka, odgovorna za preglednost, bi morala biti najbolj transparenten del kolegija Evropske komisije, a je žal ravno obratno. Vedno bolj se potrjuje teza, da je imelo njeno srečanje s predsednikom Ustavnega sodišča le en namen,« ugotavlja evropski poslanec dr. Milan Zver. 

»Vprašanje ji bom zato zastavil ponovno, z obrazložitvijo, da nanj prvič niti ni odgovorila. Prav tako bom zaposlil raziskovalno službo Evropskega parlamenta, da pridobi odgovor, ki si ga javnost zasluži!« poudarja dr. Milan Zver.