Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Iniciativa DiscoverEU je odlična priložnost za neformalno učenje mladih in pridobivanje različnih socialnih kompetenc

Evropski poslanec dr. Milan Zver, glavni pogajalec Evropskega parlamenta za program Erasmus+, je danes z razpravo sodeloval na prvem online dogodku v sklopu neformalne parlamentarne skupine za iniciativo DiscoverEU. Na dogodku so sicer sodelovali tudi komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Mariya Gabriel  ter  Vincent Immanuel Herr in Martin Speer (pobudnika EU iniciative DiscoverEU).

Kot je poudaril evropski poslanec dr. Milan Zver je bilo zagovarjanje nove iniciative DiscoverEU v okviru pogajanj, ki jih je poslanec opravil za pridobitev finančnih sredstev za naslednji večletni finančni okvir za program Erasmus+, eno izmed težjih delov pogajanj. "Po dveh letih in pol težkega dela smo dosegli dogovor s Svetom in zavarovali zelo pomembne pridobitve programa Erasmus+ v zadnjih letih," je dejal dr. Zver in dodal, da bo Erasmus+ program lahko ponudil več priložnosti za več ljudi, bo bolj inkluziven in tudi v birokratskem smislu bolj poenostavljen. "V okviru Erasmus+ programa se bo financiralo tudi tri velike iniciative, to je Discover EU, evropske univerze in centri poklicne odličnosti," je povedal dr. Zver.

Kot je opozoril, je Svet sicer vedno podpiral iniciativi evropske univerze in centri poklicne odličnosti, medtem ko interesa za ohranitev iniciative DiscoverEU ni bilo toliko. "Če nam ne bi uspelo, da bi to iniciativo vključili v program Erasmus+, bi le-ta najverjetneje izginila ali pa bi obstajala v zelo omejenem obsegu," je povedal poslanec in dodal, da čeprav je omenjena iniciativa imela veliko podpore tudi znotraj Evropskega parlamenta, pa je bilo mogoče slišati tudi veliko skeptičnih glasov znotraj skoraj vsake politične skupine. "Veliko skepticizma v zvezi z omenjeno iniciativo je bilo tudi med državami članicami in znotraj različnih organizacij," je v razpravi poudaril dr. Zver. Kot je navedel, so kritiki omenjene iniciative izpostavljali, da v okviru programa DiscoverEU ne moremo govoriti o izobraževalni noti, "zato smo se v okviru pogajalske skupine potrudili, da izpostavimo prav ta vidik, saj program DiscoverEU nudi široko poznavanje evropskih glavnih mest, kulture, načina življenja mladih, … " "S to iniciativo se mladi lahko učijo posebej pomembnih veščin neformalnega učenja, pridobivajo osebnostne, družbene in druge mehke kompetence, poznavanje jezikov, komunikacije, organizacijske sposobnosti ter vrsto drugih medpodročnih kompetenc, ki jih odbor CULT, katerega del sem, poudarja že desetletja," je poudaril evropski poslanec.  Ob tem je še opozoril, da čeprav iniciativa DiscoverEU ni imela veliko podpornikov znotraj institucionalnih okvirjev, pa je vendarle imela široko podporo med mladimi Evropejci že v času, ko se je oblikovala kot pilotni projekt. "Namreč, kar 70.000 udeležencev je prejelo brezplačno vozovnico za vlad v času med Junijem 2018 and poletjem 2020, pri čemer pa je bil interes mnogo večji, saj se je v program prijavilo skoraj 350.000 mladih Evropejk in Evropejcev," je dejal dr. Zver. Kot je še izpostavil, lahko Komisija po doseženem dogovoru v naslednjem sedemletnem obdobju porabi do 400 milijonov evrov za omenjeni program, pri čemer je cilj, da se doseže med 730.000 in milijon udeležencev.

"Vesel sem, da se je moj poslanski kolega Istvan Ujhelyi odločil, da vzpostavi neke vrste mentorsko skupino za DiscoverEU, katere cilj in delo bo predvsem v promociji te odlične iniciative," je dejal dr. Zver in nadaljeval, da "čeprav ima Evropska unija ogromno dobrih programov in iniciativ, se vendarle pogosto zdi oddaljena od državljank in državljanov. DiscoverEU pa je ravno nekaj nasprotnega – je namreč najboljša možna promocija, ki jo EU lahko ima." Po mnenju evropskega poslanca bo za mnoge mlade Evropejce prav ta iniciativa pomenila prvi stik z evropskimi mobilnostnimi programi "in bo priložnost za to, da se kasneje vključijo v druge iniciative mobilnosti, ki jih Erasmus+ ponuja in ki bodo lahko spremenile njihova življenja."

Evropski poslanec je svojo razpravo zaključil z mislijo, da je iniciativa DiscoverEU "briljantna in bo na ljudi imela resničen učinek."