Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Hezbolah bi morali razglasiti za teroristično organizacijo

Evropski poslanec dr. Milan Zver se je skupaj z nekaterimi sedanjimi in nekdanjimi evropskimi poslanci v pismu britanski notranji ministrici Priti Patel zavzel za nadaljnje sodelovanje na varnostnem in obrambnem področju med EU in Veliko Britanijo po Brexitu. Evropski poslanci so v pismu še posebej pozvali k pomoči pri prizadevanjih, da EU organizacijo Hezbolah v celoti razglasi za teroristično organizacijo.

Evropski poslanci v pismu britanski notranji ministrici med drugim izpostavljajo, da je Velika Britanija kljub svojemu izstopu iz EU še vedno pomemben zaveznik ob vprašanjih varnosti in obrambe, sploh glede na njene varnostno-obveščevalne strukture, ki so med največjimi na svetu. V tem pogledu podpisniki pisma menijo, da je za vse države vitalnega pomena izmenjava informacij glede terorističnih organizacij in njihovih aktivnosti.

Dr. Zver s sopodpisniki pisma ob tem opozarja, da organizacija Hezbolah predstavlja eno večjih varnostnih groženj za celotno EU in ob tem dodaja, da so jo kot teroristično organizacijo poleg Velike Britanije znotraj Evrope že opredelile tudi Nemčija in Nizozemska. Kot teroristično organizacijo pa so Hezbolah označile tudi ZDA, Kanada, Izrael in Arabska liga.

Evropski poslanci v pismu izražajo prepričanje, da Hezbolah predstavlja vir nestabilnosti v Libanonu, destabilizacijske teroristične aktivnosti pa se raztezajo po celotnem Srednjem Vzhodu, od napadov v Siriji, Izraelu, Jemnu in Bahrainu.

Po prepričanju podpisnikov pisma Hezbolah predstavlja tudi globalno grožnjo, saj predstavniki te organizacije delujejo v brutalnih kartelih in med preprodajalci drog v Latinski Ameriki, v Afriki izvajajo napade na Zahodne in izraelske sile, v Evropi pa je Hezbolah vključen v pranje denarja in preprodajo drog. Obenem pa je Hezbolah izvedel tudi vrsto atentatov na politične nasprotnike, v več bombnih napadih pa so povzročili žrtve med nedolžnimi civilisti.

"Naš skupni strateški interes je, da sodelujemo in da naš kontinent ter državljane ohranimo varne pred Hezbolahom in iransko grožnjo naši varnosti in miru. Zato Veliko Britanijo pozivamo, da odigra svojo vitalno vlogo in prepriča tako EU kot njene države članice, da Hezbolah v celoti razglasijo za teroristično organizacijo," je dejal dr. Zver in ob tem dodal,  "veseli me, da se je britanska ministrica za notranje zadeve že odzvala na naše pismo in izrazila pripravljenost za sodelovanje."