Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: "Evropa potrebuje skupne organe na področju varnostno-obveščevalnih in obrambnih dejavnosti"

V sodelovanju z Inštitutom dr. Jožeta Pučnika je v petek, 4. decembra, poslanec v Evropskem parlamentu organiziral Evropski večer z naslovom: Varnostni izzivi Slovenije in Evrope.

Gosta večera sta bila nekdanji državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve in aktualni predsednik Kluba seniork in seniorjev SDS mag. Zvonko Zinrajh ter poslanec in predsednik parlamentarne Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb mag. Branko Grims.

Uvodoma je zbrane pozdravila predsednica Inštituta dr. Jožeta Pučnika dr. Andreja Valič Zver. Povedala je, da se z zadnjimi terorističnimi napadi na evropskih tleh in z nenadzorovanim migrantskim valom nikakor ne počutimo varne. "Slovenija je danes žal ogrožena," je dejala. "Evropa nima več časa," je bila jasna.

Poslanec v Evropskem parlamentu in podpredsednik SDS dr. Milan Zver je v nadaljevanju pojasnil, da je Evropa že pred časom sprejela protiteroristični pakt, ki pa žal ne deluje. Po njegovem je na varnostnem področju Evropa v zadnjih 20 letih veliko izgubila. "Nismo se sposobni braniti," je povedal. Prepričan je, da Evropa potrebuje "skupne organe na področju varnostno-obveščevalnih in obrambnih dejavnosti", Slovenija pa nov koncept obrambe. "Ponovno je potrebno vzpostaviti Slovensko vojsko in jo primerno usposobiti," je dejal. 

Predsednik Komisije Državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih službe mag. Branko Grims je povedal, da je Schengen padel. "Evropa ne obvladuje migrantskih tokov," je opozoril. "Žalostno je, da je vlada kljub opozorilom SDS glede migrantov pustila stvarem, da so šle svojo pot," je dejal. Po njegovem je potrebno natančno povedati, da smo priče valu nezakonitih migrantov in ne valu beguncev. "Danes je v Evropi že 1,5 milijona nezakonitih migrantov," je opozoril. Po njegovem je edina rešitev za Slovenijo, da se vključi v višegrajsko skupino. "Še en mandat levice na oblasti, pa bodo zapravili našo državo," je bil jasen mag. Grims.

Nekdanji državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve mag. Zvonko Zinrajh je opisal klavrno stanje na področju financiranja slovenskega varnostnega sistema. "Leve vlade so sesule varnostne organe, hkrati pa dajemo manj kot 1% BDP za obrambo," je opozoril. Ob vstopu v Schengen nam je bila zaupana zunanja meja EU, "danes pa je to zaupanje izgubljeno," je dejal. 

Evropskega večera se je med drugimi udeležil tudi predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Aleš Hojs. Dejal je, da je Višegrajska skupina zagotovo rešitev za Slovenijo, vendar pa jo je po njegovem potrebno razširiti še z baltskimi državami.