Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: "Dialog da, a na podlagi univerzalnih vrednot"

"Medkulturni in medverski dialog sta pomembna v času, ko se Evropa sooča s številnimi izzivi, povezanimi s preseljevanjem, verskimi in medkulturnimi spori in porastom radikalizma. Izobraževanje ima pri urejanju tega izziva izjemno pomembno vlogo", je včeraj zvečer med razpravo o medkulturnem in medverskem dialogu v Evropskem parlamentu izpostavil vodja slovenske delegacije v Evropski ljudski stranki, dr. Milan Zver.

Spomnil je, da so med drugim ministri EU za izobraževanje marca 2015 podpisali Pariško deklaracijo, ki poziva države članice k okrepitvi vloge medkulturnega dialoga v izobraževanju. Dr. Zver je še izpostavil, da "sprejemanje različnih kultur in praks ne sme iti na račun temeljnih vrednot EU, kot so spoštovanja človekovih pravic, človekovega dostojanstva, svobode, demokracije, enakosti med ženskami in moškimi ter pravne države, ki so zapisani v 2. členu Pogodbe o EU in v Listini o temeljnih pravicah EU."

"Strpnost do specifičnih kulturnih orientacij ne more biti pomembnejša od spoštovanja univerzalnih temeljnih vrednot", je dejal ter zaključil, da bo poročilo na plenarnem zasedanju med drugim podprl tudi zato, ker le-to "poudarja pomen družine in izobraževanja prikrajšanih otrok."