Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec dr. Milan Zver je pozdravil odločitev Športnega arbitražnega sodišča, ki je zavrnilo tožbo Lie Thomas, moškega prej znanega kot William Thomas, ki se je pritožil zoper pravila mednarodne športne zveze World Aquatics, s katerimi so uvedli prepoved tekmovanja v ženski kategoriji vsem, ki so prestali “katerikoli del moške pubertete”. Lia Thomas, ki se javno identificira kot ženska, je želel na Olimpijskih igrah v Parizu nastopati v ameriški ženski plavalni ekipi.

Dr. Zver je ob tem poudaril: “Gre za vprašanje zdrave pameti. Ena od temeljnih vrednot športnih tekmovanj je poštenost. Športnice morajo tekmovati ločeno od športnikov, saj obstajajo precejšnje fiziološke razlike med moškimi in ženskami, kar športnikom daje konkurenčno prednost, športnice pa so izpostavljene večjemu tveganju poškodb. Sodišče je s to pomembno odločitvijo zavarovalo ženski šport in športnice.”

William Thomas je sprva tekmoval v moški plavalni ekipi na Univerzi v Pennsylvaniji. Leta 2020 se je preimenoval v Lia Thomas in se identificiral kot ženska. Na njegovo prošnjo ga je Univerza prestavila v žensko plavalno ekipo, kljub ostremu nasprotovanju profesorjev in študentov. World Aquatics je nova pravila uvedel potem, ko je Thomas, kot prvi transspolni športnik, v ženski kategoriji leta 2022 za 1,75 sekunde premagal srebrno olimpijsko plavalko Emmo Weyant. World Aquatics je svojo odločitev utemeljil na argumentu, da so plavalci, kot je Thomas, zaradi moške pubertete ohranili pomembne telesne prednosti - vzdržljivost, moč, hitrost, moč in velikost pljuč - tudi po tem, ko so z zdravili zmanjšali raven testosterona.

Dr. Zver je že pred časom na Evropsko komisijo naslovil poslansko vprašanje, v katerem je Komisijo spraševal, kakšne ukrepe sprejema za zaščito ženskih športnic in ohranitev enakih konkurenčnih pogojev tekmovanja v ženskih športih. Komisija je v odgovoru poudarila, da v projektih na področju športa izvaja politiko vključevanja in udeležbe vseh spolov in spolnih usmerjenosti v evropskem množičnem športu, vendar žal ni konkretno odgovorila, kako bo pri tem zavarovala pravice ženskih športnic.

Dr. Milan Zver je prepričan, da bi tudi Evropska komisija, tako kot Športno arbitražno sodišče, morala upoštevati potrebo po ravnovesju med varnostjo, pravičnostjo in vključenostjo športnic ter zahtevami transspolne populacije. Poslanec meni, da bi Komisija morala razmišljati o smernicah za športne zveze, morda po zgledu smernic športnega sveta Združenega kraljestva za vključevanje transspolnosti v domačem športu (Sports Council’s Guidance for Transgender Inclusion in Domestic Sport), da bi jim pomagala vzpostaviti ravnovesje med zaščito pravic ženskih športnic na podlagi spola in vključevanjem transspolnih športnikov. Dr. Zver dodaja, da bo to potrebno pazljivo spremljati tudi v prihodnje, a upa, da bo nedavna odločitev arbitražnega sodišča postavila zdrave temelje za reševanje te problematike v EU tudi v prihodnje.

Foto: Regional obala