Nahajate se tukaj

Demokratična opozicija Venezuele prejela nagrado Saharov 2017

Predstavniki demokratične opozicije v Venezueli so na slovesnosti, v sredo 13. decembra 2017, v Evropskem parlamentu v Strasbourgu prejeli nagrado Saharov za svobodo misli.

Venezuelsko demokratično opozicijo je za nagrado Saharov 2017 predlagala Evropska ljudska stranka. Poleg venezuelske demokratične opozicije sta bila v ožjem izboru za nagrado Saharov 2017 tudi  Aura Lolita Chavez Ixcaquic, borka za pravice avtohtonih ljudstev iz Gvatemale ter eritrejsko-švedski novinar Dawit Isaak. Predsedniki političnih skupin v Parlamentu in njegov predsednik Antonio Tajani so se 26. oktobra odločili, da nagrado Saharov 2017 dobi demokratična opozicija v Venezueli.

Evropski parlament vsako leto podeli nagrado Saharova za svobodo misli posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora. Prvi dobitnik nagrade je bil leta 1988 borec proti apartheidu Nelson Mandela.

Venezuela se sooča s politično in gospodarsko krizo, prebivalci države pa trpijo pomanjkanje hrane in zdravil. Večino v parlamentu ima sicer opozicija, vendar pa je predsednik Maduro narodni skupščini močno omejil pooblastila. Po podatkih Foro Penal Venezolano, ugledne venezuelske organizacije za varstvo človekovih pravic, je v državi okoli 300 političnih zapornikov.

Venezuelska demokratična opozicija predstavlja pogumne ljudi, ki se v svoji državi kljub nevarnostim borijo za svobodo in dostojanstvo. Predsednik narodne skupščine Venezuele, Julio Borges, je ob prejemu nagrade med drugim dejal, da je nagrada Saharova »priznanje materam, ki se odrekajo hrani, da bi nahranile svoje otroke, otrokom, ki lačni brskajo po smetnjakih, starejšim, ki umirajo zaradi pomanjkanja zdravil«.

Antonio Ledezma, župan Caracasa, politični zapornik, ki je sedaj v izgnanstvu v Evropi pa je v svojem govoru dodal, da jim »nagrada daje energijo za nadaljevanje boja za vrednote in načela demokracije«.

Evropski parlament je s podelitvijo nagrade Saharov venezuelski demokratični opoziciji tako poslal močno sporočilo venezuelskemu predsedniku Maduri, naj njegov režim preneha z zatiranjem civilnega prebivalstva in omogoči demokratično izvoljenim institucijam svobodno delovanje.