Nahajate se tukaj

IZRAZI SOČUTJA IN PODPORE TUDI IZ VRHA EVROPSKE POLITIKE

Vrh Evropske ljudske stranke je srečanje voditeljev držav, vlad in strank, ki se sestanejo pred vsakim zasedanjem Evropskega Sveta, kjer sprejemajo najpomembnejše politične odločitve. Na tokratnem zasedanju je beseda kajpak tekla o zasedbi najodgovornejših funkcij na ravni evropske politike, kakor tudi o nekaterih mednarodnih temah, zlasti o podpisu sporazumov z Ukrajino, Moldavijo in Gruzijo.

Tokrat pa je srečanje minilo tudi v znamenju podpore Janezu Janši. Potem, ko je predsednik ELS Joseph Daul dejal, da če bi bilo pri nas pravosodje normalno, »naš prijatelj« Janez Janša ne bi šel sedet v zapor, je največ pozornosti razpravljalcev na srečanju in ob njegovem robu vzbudilo vprašanje, kakšno legitimnost bodo imeli izidi teh volitev, če so tik pred njimi zaprli prvaka opozicije. Povrhu še brez vsakršnega konkretnega dokaza.

Zaskrbljenost nad dogajanjem v Sloveniji je veliko, kar je s svojo četrtkovo izjavo jasno izrazilo tudi največje združenje demokratov na svetu, Mednarodna demokratska zveta. Zaskrbljenost pa ni le na inštitucionalni politični ravni. Ljudje iz evropske politike me sprašujejo, kako vse to Janez Janša osebno prenaša, kako je z njegovo družino, z ženo in otroci. Predsednik Evropske ljudske stranke Joseph Daul je celo pisal pismo Urški Bačovnik Janša, v katerem izraža sočutje ter upanje, da bo našla dovolj energije, da bo lahko zdržala te težke preizkušnje.

V tem našem boju za svobodo Janeza Janše in Slovenije torej nismo sami - ne doma, ne v tujini!