Nahajate se tukaj

V Bruslju bodo postavili spomenik vsem žrtvam totalitarizmov

Vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke se je v sredo, 26. aprila, udeležil panevropske spominske konference za žrtve totalitarnih sistemov v Bruslju.

Dr. Milan Zver, ki je bil med pobudniki za postavitev spomenika, je na slovesnosti uvodoma poudaril, da je namen konference poudariti potrebo po postavitvi spominskega obeležja žrtvam vseh totalitarnih sistemov v Bruslju. “Kultura in izobraževanje igrata pomembno vlogo pri krepitvi demokracije in v boju tako zoper radikalizacije kot tudi zoper ponovne vzpostavitve totalitarizmov,” je dejal.

Po njegovem postajajo svetovne razmere čedalje bolj nestabilne, geostrateška slika pa ne gre v pravo smer. “Vojne, terorizem in totalitarni vladni vzorci tako postavljajo demokraciji težke ovire,” je poudaril. “Prav neverjetno se zdi, da nekdanji diktatorji tipa Stalin, Ceausescu, Tito, Mao Zedong, Mussolini in drugi, uživajo javno podobo kot pozitivne osebnosti,” je opozoril. “V mnogih postkomunističnih državah so še vedno zelo močne sile, ki ne dovolijo resnici na plan in ovirajo spravo. Še več. Mnogo je primerov, ki kažejo, da prihaja do ponovnega vzpona totalitarnih simbolov, imen in spomenikov,” je povedal. “Na kratko, trenutno razpoloženje ni najbolj naklonjeno obstoju in razvoju demokracije,” je bil jasen. 

Po njegovem je za obvarovanje demokracije potrebno prvenstveno vlagati v mlade. “Demokracija zahteva kritično razmišljujoče in informirane ljudi, obenem pa se zdi, da jo mnogi jemljejo kot samoumevno in trajno. Ključno vprašanje tako je, kaj lahko naredimo,” je dejal.

“Potrebujemo kratkoročne ukrepe, kot je na primer spominsko obeležje v srcu Evrope. Obenem potrebujemo sodni pregon kaznivih dejanj. Potrebujemo politično obsodbo vseh oblik totalitarizmov, dolgoročno pa ustrezen šolski sistem, ki bo ljudi opremil z resnico, znanjem in vrednotami, na katerih sloni večina svetovne civilizacije,” je povedal. 

“Slovenija je edina država v Evropski uniji, ki je preživela vse tri totalitarizme: fašizem, nacizem in komunizem. Medtem ko sta prva dva praktično izginila, pa je proces razgradnje komunističnega totalitarizma prepočasen,” je opozoril. “Pred dvema letoma sem predlagal postavitev spominskega obeležja za žrtve komunističnega režima po drugi svetovni vojni, ki bi ga postavili v Evropskem parlamentu v Strasbourgu. Moj predlog je ustavil predsednik slovenske vlade dr. Miro Cerar,” je dejal. “V odzivu na moj predlog je dejal, da krivim slovensko državo in narod za povojne poboje! Zato si želim, da bi današnja iniciativa bila uspešna,” je povedal dr. Zver.

Celoten govor v angleškem jeziku je na voljo v priponki.