Nahajate se tukaj

Slovenska demokratska stranka tudi letos v Bruslju obeležila slovenski kulturni praznik

Spomenik v Bruslju

Čeprav Evropski parlament ta teden zaseda v Strasbourgu, je vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke dr. Milan Zver, tudi letos dal pobudo, da se v Bruslju  obeleži slovenski kulturni praznik.
 
V četrtek, 8. februarja, so tako sodelavci dr. Zvera položili cvetje pred Prešernov spomenik, ki se nahaja na Schumannovem krožišču, med zgradbo Sveta EU in Evropsko komisijo.
 
Spomenik je Slovenija podarila mestu Bruselj ob zaključku predsedovanja Evropski uniji leta 2008, na njem pa je zapisan verz Prešernove Zdravljice "Žive naj vsi narodi" v vseh uradnih jezikih EU.
 
Dr. Zver tradicijo polaganja cvetja pred spomenik ohranja že vse od leta 2010. Kadar so poslanci v Bruslju, pred spomenikom poteka manjša slovesnost s petjem slovenske himne in narodnih pesmi ali recitiranjem Prešernovih pesmi.
 
Počastitev slovenskega velikana Prešerna v Bruslju je za dr. Zvera pomembna, saj poudarja pomen slovenske kulture in jezika, ki sta v EU enakovredna vsem ostalim uradnim jezikom, pa tudi opominja, da je znotraj EU domoljubje del vsakega evropskega naroda.
 
Žive naj vsi narodi!

 

Spomenik v Bruslju