Nahajate se tukaj

Slovenija – pravična država in odprta družbaPosameznik se ne počuti pravno varen, če je kazensko preganjan za kritiko delovanja državnega organa, če je obsojen brez dokazov. Počuti se manipuliran, če vsi dominantni mediji trobijo v isti rog, če se dogaja cenzura. Izgublja zaupanje v državo, ko je vlada ni sposobna voditi, v demokracijo, če se ljudska volja nenehno krši.

 Slovenska družba se mora modernizirati na vseh področjih, predvsem v pravosodju, ki uživa najnižje zaupanje ljudi v zadnjih dvajsetih letih. Slovenija mora sprejeti reforme, ki bodo v korist vseh, ne le posameznih družbenih skupin. Ljudje morajo začutiti pravičnost, tako se bo izboljšalo  zaupanje v pravosodni sistem in demokracijo.

ELS podpira koncept pravične države, ki je temelj zdrave družbe. V prihodnosti bo razvila mehanizme in organe, ki bodo nadzirali delovanje pravosodnih sistemov v državah članicah.
 
Zavedamo se, da nobena skupnost ni večno dana niti naši Sloveniji in EU. Zato moramo skrbeti zanju kot za cvet, ki nam največ pomeni. 

EU je močna predvsem zaradi tega, ker jo povezujejo vrednote. Kljub različnosti se v njej počutimo enotni in svobodni. Hočemo več Evrope, zato zavračamo evroskepticizem; zavračamo pa tudi unitaristične in preveč centralistične koncepte evropske levice in liberalcev, ki bi ukinili suverenost članic. S tem so povezane tudi razprave o novih geostrateških razmerah, ki jih je sprožila Rusija z nedopustno priključitvijo ukrajinskega Krima. V Sloveniji so protizahodne sile močnejše, kot se vidi, zlasti na novi in stari skrajni levici. V državah, kjer tranzicija zaradi upravne, politične, gosodarske in medijske moči neokomunističnih sil ni uspela, ni ogrožena le nadaljnja demokratizacija, ampak tudi mednarodna ureditev in mir.


V SDS smo prepričani, da je le odprta, moderna, visokotehnološko razvita Slovenija v EU prava alternativa tem silam, zazrtim v preteklost.
Generacijam, ki prihajajo, moramo v Sloveniji in Evropi zapustiti zdravo družbeno in naravno okolje.

Oglej si program v PDF-ju