Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Za krepitev pomena družine so potrebni ustrezni ukrepi

V nedeljo, 9. septembra 2018 so interesne organizacije Slovenske demokratske stranke: Ženski odbor SDS, Slovenska demokratska mladina ter Klub seniorjev in seniork SDS pripravili tradicionalni Družinski dan SDS. Skupina pohodnikov se je tako že zjutraj podala proti Zavrhu in se povzpela na razgledni stolp. V cerkvi Svete Trojice je bila maša za družine in domovino, sledil je ogled samostanske knjižnice in muzejske zbirke. Osrednji del programa pa se je odvijal v športno-rekreacijskem centru Polena v Lenartu, še pred tem pa smo položili venec v spomin na dr. Jožeta Pučnika v parku, ki se imenuje po njem.

Družinskega dne se je udeležil tudi evropski poslanec iz vrst SDS dr. Milan Zver, ki je v parku, poimenovanem po dr. Jožetu Pučniku, pa tudi na prireditvi s kulturnim programom, kar nekaj besed namenil temu velikemu Slovencu, očetu slovenske države. 

Tako je v spominskem parku izrazil veselje, da se z obeležji kot je spomenik v Lenartu »končno na pravi način spominjamo dr. Jožeta Pučnika«. »Bil je izredno močna osebnost, mnogi so ga imeli za supervizorja v raznih problemih in dilemah, s katerimi se je v drugi polovici osemdesetih let ubadala Slovenija,« se spominja dr. Milan Zver. »Prav letos so tudi v Evropskem parlamentu spoznali pomen Pučnikove dediščine za Slovenijo in Evropo,« je ob tem dejal dr. Zver, ko je spomnil, da je bila letos junija v Evropskem parlamentu po dr. Pučniku poimenovana ena pomembnejših konferenčnih dvoran, do česar pa je prišlo po dolgotrajnem in več letnem postopku, ki ga je vodil prav dr. Zver. 

Poslanec je kasneje v nagovoru obiskovalcem družinskega dne dejal še, da je v omenjeni dvorani v Evropskem parlamentu tudi doprsni kip dr. Pučnika in opozoril, da so se tisti, ki so odločali o poimenovanju dvorane po njem, za to dejanje soglasno odločili, ko so spoznali življenjepis in življenjsko zgodbo dr. Jožeta Pučnika. »S tem so tudi odločili, da si dr. Jože Pučnik zasluži obeležje skupaj z velikani evropske zgodovine 20. Stoletja,« je poudaril dr. Zver, ki ga obenem veseli, da je v Sloveniji vedno več obeležij, posvečenih osamosvojitveni vojni in dr. Jožetu Pučniku.

Ker pa je bila sončna nedelja in dogodek včerajšnjega dne namenjen družini, tej temeljni celici slovenske družbe, je evropski poslanec dr. Milan Zver spregovoril tudi o tem, kako pomembno je, da ima vlada pripravljene ukrepe za krepitev družine in rodnosti. »Prva vlada Janeza Janše je z različnimi ukrepi, naravnanimi v krepitev družine, močno dvignila rodnost. Kasneje, ko so državo vodili drugi, je rodnost v Sloveniji nekoliko padla, a ko bomo ponovno prevzeli vajeti, bo rodnost ponovno veliko boljša,« je dejal ob tem. Slovenska demokratska stranka ima namreč v svojem programu na različnih področjih družbenega življenja pripravljene številne ukrepe, ki bi jih lahko uveljavili takoj, ko bi prevzeli vodenje države, med drugim naj omenimo družinsko dohodnino, univerzalni otroški dodatek, uveljavitev odločbe ustavnega sodišča glede financiranja zasebnega šolstva v javnoveljavnih programih. Ne smemo niti pozabiti, da je prva vlada Janeza Janše v času, ko je bil minister za šolstvo dr. Milan Zver, uvedla tudi brezplačen vpis za drugega otroka v vrtec, brezplačno prehrano za dijake ipd. 

Evropski poslanec je v svojem nagovoru vse zbrane opozoril tudi na lepote Slovenskih goric in na dejstvo, da so ti kraji turistično izjemno zanimivi, ob čemer je izrazil upanje, da se bodo obiskovalci družinskega dne v te kraje še velikokrat vrnili.