Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Migracije, ki se dogajajo, niso spontane, temveč organizirane

Evropski poslanec dr. Milan Zver je bil skupaj s še petimi evropskimi poslanci gost oddaje Slovenija in Evropa na TV Slovenija 3. V oddaji so spregovorili predvsem o migracijah in v zvezi s tem tudi o varovanju notranjih meja držav članic ter odzivih Evropske unije na aktualno dogajanje glede migracij. Pogovor je potekal ob robu zasedanja v Strasbourgu.

Dr. Zver je glede nadzora mej izpostavil, da odkar imamo Schengenski režim, nikomur seveda ne ustreza vzpostavljanje notranjih meja med državami članicami. »Treba je vedeti, da so države članice že pred valom migracij imele možnost, da v posebnih okoliščinah uveljavijo pravico vzpostavitve notranje meje v času trajanja šestih mesecev. Ker Evropska unija v valu migracij ni ustrezno zaprla zunanjih meja, je seveda razumljivo, da želijo države članice prevzeti nadzor nad notranjimi mejami oziroma notranje meje ponovno vzpostaviti,« je dejal dr. Zver.

Po besedah evropskega poslanca množične migracije, katerim smo priča v zadnjem času, niso slučajne, niti spontane, temveč so organizirane.  »Velika večina migrantov je nezakonitih in velika večina ne pride v Evropo, ker bi želeli živeti v boljših življenjskih pogojih, temveč njihov prihod organizirajo tihotapske skupine, ki so zelo dobro organizirane, ki tudi sodelujejo z obveščevalnimi službami nekaterih evropskih držav,« je poudaril dr. Zver in dodal, da tudi pojav množičnih migracij, ki pritiskajo na meje ZDA, ni spontan, temveč organiziran in spodbujen problem. 
Evropski poslanec je ob vprašanju migracij izpostavil tudi dva problema, ki se sedaj v Evropi porajata. Prvi je, kako ilegalne migrante integrirati, drugi problem pa je, kako tiste, ki niso upravičeni do mednarodne zaščite, vrniti nazaj, pri čemer je le-te potrebno predhodno še poiskati oziroma izslediti. 

Po besedah dr. Zvera se Evropa v sedanjem času sooča tudi z nevarnostjo, da bi postala neka »multikulti« skupnost, ki ne bo funkcionirala. »Če bomo dopustili, da migranti ustvarjajo svoje gete, bo to porazno za Evropo. Sam menim, da bi migranti morali sprejeti vrednote, ki jih ima destinacija oziroma država, v katero so prišli, in da se morajo asimilirati. Integracija migrantov tudi ne more biti razumljena kot dvosmeren proces, kjer bomo mi sprejemali njihove vrednote, oni pa naše. Če to sprejmemo, bomo sprejeli vpeljevanje neenakosti med spoloma, nestrpnost do drugih, in podobno,« je še menil dr. Zver. 
Evropski poslanec je v oddaji tudi dejal, da leve stranke v zvezi z migracijami Evropejcem dostikrat skušajo vzbuditi občutek krivde, češ, »ker smo povzročili destabilizacijo na nekaterih območjih, smo krivi in moramo trpeti tudi migracije.« »Sam zavračam tezo, da moramo v Evropi nositi del krivde in da so migracije ta cena. Evropa namreč ni kriva za to, kar se dogaja ali pa se je dogajalo v Afganistanu, Siriji, Izraelu, Palestini,« je dejal dr. Zver in dodal, da Evropa daje finančno in drugo pomoč omenjenim državam. » Evropa tudi daje največ finančne pomoči državam v razvoju. V zadnjih letih smo z drugim Junckerjevim investicijskim načrtom veliko finančne pomoči, na primer, dali azijskim in afriškim državam,« je še poudaril evropski poslanec.

»Nemčija bi kot velika država, ki ima dobro stoječe gospodarstvo, a v kateri se prebivalstvo stara in bo zato tudi potrebovala novo delovno silo, lahko selektivno izbirala, od kod bo sprejemala migrante. Tudi druge velike države si takšno selektivno izbiranje delovne sile, migrantov, lahko privoščijo. Manjše države pa si takšne selektivnosti ob tako organiziranih množičnih migracijah žal ne morejo privoščiti,« je ob vprašanjih, da migranti predstavljajo tudi novo delovno silo, poudaril dr. Zver. Obenem pa je še opozoril, da se na naši južni meji ponovno čuti pritisk migrantov. » Če se bo nadaljevala politika zaprtja meja naših sosednjih držav, bo pritisk migrantov na naše meje toliko večji, in oblikovati bi morali mehanizme, da bi se zaščitilo tako zahodno kot južno mejo,« je v oddaji še poudaril evropski poslanec.   
Celotno oddajo si je mogoče ogledati tukaj.