Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Evropska unija potrebuje odločen odgovor za boj proti terorizmu

Evropski poslanec dr. Milan Zver je bil v sredo gost oddaje 24ur zvečer na POP TV, kjer sta skupaj z evropsko poslanko Tanjo Fajon spregovorila o nedavnih napadih v Strasbourgu ter o poročilu posebnega odbora za boj proti terorizmu, ki so ga sprejeli evropski poslanci.

Dr. Zver je dejal, da je omenjeno poročilo pomembno, besedilo poročila pa je dokaj jasno in konkretno in je »nekaj čisto drugega, kot je Marakeška deklaracija.«  »Poročilo predvideva recimo ustanovitev nekaterih služb, ki bodo arhivirale, zbirale in tudi izmenjavale informacije, tudi kazenske evidence,« je dejal dr. Zver in opozoril, da je terorizem v Evropi izjemno nevaren pojav. »Približno 50 do 70 tisoč radikaliziranih džihadistov grozi Evropski uniji in našemu načinu življenja, našim vrednotam in seveda Evropska unija potrebuje odgovor, kot ga je sprejela s tem poročilom, saj je v njem  vrsta konkretnih predlogov za izboljšanje učinkovitosti boja proti terorizmu,« je poudaril evropski poslanec, ki je ob tem še izpostavil, da poročilo med drugim poudarja in tudi konkretno dokazuje, da so nezakonite migracije tesno povezane s terorizmom.

Evropski poslanec se je v oddaji odzval tudi na izjavo evropske poslanke Tanje Fajon, da so v poročilu hoteli izenačiti migrante in teroriste. »Nihče ni želel zapisati, da so vsi migranti potencialni teroristi. To je malo za lase privlečeno. Je pa res, da so poskušale leve stranke marsikje omehčati besedilo poročila in ga narediti nedoločnega,« je poudaril evropski poslanec. Konkretno pa je dejal, da je Tanja Fajon predlagala, da naj se v poročilu ne imenujejo konkretno Al Kaida, ISIS, Daesh, ampak je želela neko drugo formulacijo, in sicer da se namesto tega v poročilo napiše zgolj "teroristične organizacije". Dr. Zver je tudi, na primer, predlagal, da bi se v poročilo zapisalo, da se mošeje ne bi financirale iz tujine, Tanja Fajon pa je želela namesto mošej zapisati dikcijo "nekateri verski objekti". »Besedilo, kot je bilo pripravljeno, je bilo dokaj konkretno, jasno, leve stranke pa so ga hotele na nekaterih točkah močno omehčati, kar bi imelo tudi določene posledice pri pripravi platform boja proti terorizmu,« je še povedal evropski poslanec.

»Sem pa vesel, da je v poročilu ostalo nekaj pomembnih pričakovanj, recimo tudi to, da bomo še naprej imeli komisarja za varnost, kar leva polovica parlamenta ni podpirala. Prav tako bomo verjetno dobili stalni odbor za boj proti terorizmu, česar levica ne podpira, poročilo pa daje tudi jasno navodilo, da naj se razširi pristojnosti evropskega tožilca tudi na področju boja proti terorizmu,« je še povedal dr. Zver.

Celoten pogovor si je mogoče ogledati tukaj.