Nahajate se tukaj

Evropska ljudska stranka sprejela dokument o Rusiji

Predsedstvo Evropske ljudske stranke se je 7. in 8. septembra 2017 zbralo v Talinu, kjer so razpravljali o novih varnostnih grožnjah in izzivih za Evropo.

Člani skupine EPP so po razpravi sprejeli spodnji dokument, ki opredeljuje odnos EPP do Rusije.

 

Dokument: Rusija

1. Odločno obsojamo rusko nezakonito pridružitev Krima in njeno nadaljnjo podporo borcem v vzhodni Ukrajini. EU sankcije je potrebno vzdrževati toliko časa, dokler se ne začne izvajati sporazum iz Minska. (Naslednje podaljšanje sankcij, povezanih z Ukrajino, je v Svetu EU predvideno pred 15. septembrom). EU mora biti pripravljena za sprejem nadaljnjih sankcij, kot nedavno v primeru nelegalno prepeljanih plinskih turbin na Krim.

2. Evropa mora okrepiti svojo odpornost proti dezinformacijam in ruski informacijski vojni.

Projektna skupina za strateško komuniciranje Evropske službe za zunanje delovanje mora biti opremljena z več denarja in osebja. Ruska propaganda, ki si prizadeva destabilizirati naše družbe, mora biti razkrita in odpravljena.
IKT podjetja morajo bolje sodelovati v boju proti spletnim provokatorjem in škodljivcem (»troll« in »bot«) na ruskih socialnih omrežjih, če želijo nadaljevati z delovanjem v EU.

3. Rusija bi morala v celoti sodelovati pri raziskavi o strmoglavljenju MH17, ki morda predstavlja vojni zločin.

4. Vsako nadaljnje vmešavanje Rusije v nacionalne volilne kampanje, vključno s ciljnim vdiranjem in ponarejanjem objav z občutljivimi podatki, mora biti sankcionirano.

5. Evropa mora bistveno okrepiti svojo kibernetsko varnost in zmogljivosti kibernetske obrambe. Evropsko sodelovanje in združevanje virov na tem področju bo povečalo varnost Unije kot celote.

6. Rusko financiranje političnih strank v Evropi mora biti prepovedano. Vse države članice morajo imeti strožjo ureditev financiranja političnih strank in prepovedati financiranje tujih strank.

7. EU institucije morajo temeljito oceniti, če je projekt Severni tok 2 v skladu s pravili in cilji EU in ga po potrebi zamrzniti. Države članice se morajo vzdržati od izključnih energetskih sporazumov z Rusijo, ki bi bili v nasprotju s strateškimi interesi Unije kot celote in bi spodkopali energetsko, zunanjo in varnostno politiko Unije.

8. Podpiramo dialog na področjih skupnega interesa, kot so boj proti terorizmu, preprečevanje širjenja orožja, nadzor in trgovina z orožjem, s ciljem, da bi Rusija spoštovala mednarodne pogodbe in sporazume.