Nahajate se tukaj

Evropska ljudska stranka sprejela dokument o obrambni uniji

Predsedstvo Evropske ljudske stranke se je 7. in 8. septembra 2017 zbralo v Talinu, kjer so razpravljali o novih varnostnih grožnjah in izzivih za Evropo.

Člani skupine EPP so po razpravi sprejeli spodnji  dokument o obrambni uniji.

 

Obrambna unija

1. Hibridna vojna, kibernetski napadi, terorizem, jedrsko orožje: gre za največjo varnostno ogroženost Evrope od konca hladne vojne. Na glavnih področjih bojevanja v prihodnosti so evropske države preprosto premajhne, da bi same zagotavljale lastno varnost.

2. Danes so države članice EU skupaj drugi največji obrambni potrošnik na svetu s približno 200 milijardami evrov letno in več vojaki kot ZDA. Da bi izkoristila ta ogromen potencial, mora Evropa drastično povečati svojo učinkovitost.

3. Evropa mora porabiti več in porabiti pametneje. Povečati moramo sodelovanje in koordinacijo. Manj razdrobljenosti in podvajanja. V celoti moramo izkoristiti sinergije, ki bodo posledica več sodelovanja, npr. naročila ali raziskave in razvoj. Složni zmagujemo, nesložni propademo.

4. Evropa se ne more več zanašati le na zaščito s strani ZDA. ZDA ostajajo naš najbližji zaveznik, a Evropa mora odrasti in biti sposobna zagotoviti lastno varnost v okviru struktur Nata in EU.

5. Brexit se je že izkazal kot priložnost za premik naprej v obrambnih zadevah, kjer je bil napredek dolgo časa oviran zaradi veta Združenega kraljestva: proračun Evropske obrambne agencije za 2017 se je v šestih letih prvič povečal. Ustanovljeno je bilo jedro stalnega vojaškega štaba EU.

6. Naša varnost v prihodnosti se bo vse bolj zanašala na tehnološki napredek. Evropa mora zato združiti svoje vire na področju obrambnih raziskav, razvoja in naročil:

  • Evropski obrambni sklad mora biti močno oskrbljen in predvidenih 500 milijonov evrov na leto za raziskave in ena milijarda evrov za razvoj in naročila je absolutni minimum. Vsak evro v ta sklad bo pomnožil svoj učinek, saj bodo njegovi rezultati koristili celotni Uniji.
  • Evropa mora razviti več svoje lastne vojaške opreme, še posebej svoja brezpilotna letala ter svoje kibernetske obrambne zmogljivosti. Evropa se ne more zanašati na druge narode za svoje bistvene obrambne tehnologije.
  • Potrebujemo pravi evropski trg za. To bo ključnega pomena za krepitev obrambne industrijske baze v Evropi. 

7. Evropske vojske morajo še naprej združevati svoje obstoječe sile:

  • Slediti moramo zgledu evropskega poveljstva za zračni promet: potrebujemo skupne vesoljske zmogljivosti in skupno evropsko kibernetsko brigado. V pametni kombinaciji bi Evropa že lahko vzpostavila prepričljivo silo.

8. Države članice morajo dvigniti svojo nacionalno obrambno porabo na 2 % svojega BDP. Časa mirovne dividende po koncu hladne vojne je konec.

9. Pregledati je potrebno mehanizem Athena za financiranje skupnih stroškov vojaških operacij EU. Tiste države članice, ki nosijo največjo vojaško obremenitev skupnosti, si zaslužijo solidarnost ostalih.