Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver se zavzema za pravice in vrednote državljanov ter njihovo varnost

Evropski poslanec in vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu, dr. Milan Zver, je v torek, 12. septembra, na plenarnem zasedanju v Strasbourgu sodeloval v razpravi o najnovejšem razvoju dogodkov na področju migracij.

Dr. Zver je razpravo je začel z ugotovitvijo, da prav migracije in terorizem, sodeč po javnomnenjskih raziskavah, že dobri dve leti najbolj skrbita evropsko javnost. Kar 68% Evropejcev, enako tudi Slovencev, pa si želi skupno migracijsko politiko.

»Državljani nočejo, da se še vabi migrante in begunce v Evropo, nočejo, da evropske inštitucije in države članice odpovedo, ko gre za varovanje zunanjih meja. Ljudje nočejo prepočasnih reakcij in gašenja požara, kot so razprave o tem, ali naj bodo kvote trajne ali začasne, obvezne ali prosto-izbirne« je prepričan dr. Zver in opozarja, da je le razpravljanje o problemu preslab odziv na situacijo.

Na problem migracij se je treba odzvati s proaktivno politiko, s katero se bo preprečevalo krizo. Ljudje hočejo red in spoštovanje prava Unije. Ni pravično, da delovni migranti oziroma osebe, ki niso upravičene do mednarodne zaščite zasedajo mesta tistih beguncev, ki pomoč potrebujejo.

»Državljani pričakujejo, da bo tudi njim, ne le migrantom, zagotovljene temeljne pravice, kot je npr. varnost in dostojanstvo. Pričakujejo, da bodo vsi, ki pridejo, spoštovali vrednote in njihov način življenja ter, da se vsem prišlekom, ki se niso pripravljeni integrirati ali se ukvarjajo celo s kriminalom, gostoljubje zaključi, mednarodna zaščita pa odvzame«, je še zaključil dr. Zver ter še enkrat poudaril, da hočejo državljani proaktivno politiko in preprečevanje krize, ko gre za varovanje zunanjih meja ter pričakujejo, da jim bo zagotovljena varnost.