Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver Komisiji: "Ali je g. Žbogar po vpletenosti v afero Irangate še vedno primeren za predstavnika delegacije EU v Makedoniji?"

V sredo, 27. septembra, je vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu, dr. Milan Zver, zastavil pisno poslansko vprašanje Komisiji glede primernosti g. Žbogarja za opravljanje funkcije predstavnika delegacije EU v Makedoniji po vpletenosti v afero Irangate.

Dr. Milan Zver je v poslanskem vprašanju zapisal: "V torek, 26. septembra, je Državni zbor Republike Slovenije soglasno potrdil Vmesno poročilo o opravljeni parlamentarni preiskavi "Farrokh", ki navaja bistvene ugotovitve glede največjega korupcijskega škandala v slovenski zgodovini - med letoma 2008 in 2010 so preko državne banke NLB oprali milijardo evrov iranskega denarja."

"Glede na ugotovitve institucij EU in ZDA je Iran v Sloveniji opran denar porabil za financiranje surovin za izdelavo jedrskega orožja, komponent kemičnega orožja in iranskih vohunov, ki so infiltrirali obrambne, obveščevalne in atomske institucije v EU in ZDA. Zaradi pomanjkljivega ukrepanja slovenskih pristojnih organov je ogrožena mednarodna varnost," je poudaril.

"Posebna preiskovalna komisija je ugotovila, da je bila takratna vlada Republike Slovenje podrobno obveščena o primeru "Farrokh", a se je odločila, da bo zamižala in dopustila nadaljnje transakcije. V okviru Ministrstva za zunanje zadeve je obstajala celo stalna koordinacijska skupina, pristojna za spremljanje iranske države in poslovanja. Samuel Žbogar, takratni zunanji minister, kljub temu ni reagiral in o sumu pranja denarja ni obvestil državnega tožilstva. Tako kot ostali člani vlade je opustil dolžno ravnanje, za kar je objektivno in subjektivno odgovoren," je zapisal.

Zato je Komisiji zastavil naslednje vprašanje: "Od julija 2016 je Samuel Žbogar vodja predstavništva Evropske unije v Makedoniji. Ali Evropska komisija meni, da je v luči ugotovitev parlamentarne preiskave primerno, da g. Žbogar to funkcijo še naprej opravlja?"